Srbija: Vučić najpopularniji, Šešeljev povratak ojačao radikale

"Desna politička opcija je u blagom usponu... očigledno je da je sve ovo što se dešava oko Šešelja podiglo rejting SRS (šest odsto)", kazao je Stanković
5 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.04.2015. 12:24h

U prvih godinu dana Vlade Srbije, učinak premijera Aleksandra Vučića građani su ocijenili ocjenom 4,1, dok se na drugom mjestu sa 2,8 nalaze ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, pokazalo je danas predstavljeno ispitivanje javnog mnjenja agencije Faktor plus.

"Kada je riječ o učinku aktuelnih ministara u prvih godinu dana Vlade, premijer je ocijenjen kao jak vrlo dobar, a manje-više svi ministri pokazali su se kao zadovoljavajući učenici", kazao je analitičar Dejan Vuk Stanković predstavljajući rezultate ispitivanja.

On je istakao da ocjenu članova Vlade Srbije treba posmatrati kontekstualno, jer su se neki ministri suočavali sa štrajkovima ili incidentima.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocijenjen je sa 2,7 od mogućih pet, dok je sa 2,6 ocijenjen ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ocjenu 2,5 dobili su ministar finansija Dušan Vujović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, dok su 2,4 dobili ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, pravde Nikola Selaković i odbrane Bratislav Gašić.

Najmanje ocjene (2,3) dobili su ministar privrede Željko Sertić, ministar prosvete Srđan Verbić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za rad Aleksandar Vulin, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i ministar zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić.

Na pitanje šta građani najviše zamjeraju premijeru Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, 46 odsto ispitanika je reklo da zamjera smanjenje plata i penzija, dok 44 odsto nije zamjerilo "ništa posebno".

"Ono što je zanimljivo je da su građani prepoznali ono što je izostalo, a to je izostanak reforme javnog sektora i državne administracije, njih 36 odsto", rekao je Vuk Stanković u Beogradu.

U radu Vlade Srbije u proteklih godinu dana, građani su navjše cijenili izostanak krupnih afera i finansijskih malverzacija (61 odsto), kao i borbu protiv kriminala i korupcije (58 odsto).

Na pitanje "Kako živite danas u odnosu na to kako ste živjeli prije godinu dana", 54 odsto ispitanih građana je reklo da živi isto kao i prije godinu dana, dok je 41 odsto kazao da očekuje da će za godinu dana živjeti bolje.

Pozitivan pomak u radu Vlade Srbije u rješavanju pitanja nezaposlenosti i podizanja životnog standarda očekuje 63 odsto, dok 61 odsto taj pomak očekuje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kada je riječ o rejtingu političkih stranaka, Srpska napredna stranka (SNS) ima podršku 50,8 odsto anketiranih građana, Socijalistička partija Srbije (SPS) 10,1 odsto, a Demokratska stranka (DS) 7,2 odsto.

Kako je rekao analitičar Vuk Stanković, posljedica više od 50 odsto podrške SNS je posljedica harizme lidera te partije Aleksandra Vučića, disciplinovanog biračkog tijela, kao i toga da politička konkurencija još uvek nema izražen potencijal da mobiliše pasivni dio biračkog tijela.

"Desna politička opcija je u blagom usponu... očigledno je da je sve ovo što se dešava oko Šešelja podiglo rejting SRS (šest odsto)", kazao je Vuk Stanković.

Pokret Dveri ima rejting od 3,5 odsto, dok Socijaldemokratska stranka (SDS) ima 3,3, Demokratska stranka Srbije (DS S) 1,9 odsto, a Liberalno demokratska partija (LDP) 1,3 odsto.

U telefonskoj anketi je učestvovalo 1.200 ispitanika, a rađena je u periodu od 17. do 24. aprila ove godine.

Bonus video: