Avala film prodat za osam miliona eura

Glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić je ocijenio je da je prodaja "paradigma propasti srpske države i propasti srpske kulture"
160 pregleda 7 komentar(a)
Avala film, Foto: Betaphoto
Avala film, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 22.04.2015. 19:37h

Avala film, najveći filmski studio u nekadašnjoj Jugoslaviji, prodat je preduzeću Filmvej (Filmway) po početnoj cijeni od 980 miliona dinara (oko osam miliona eura).

Filmvej je bilo jedini učesnik na aukciji za Avala film, koji je četiri godine bio u stečaju, prenijela je Beta. Punomoćnik kupca Avala filma, nakon završene licitacije nije želio da daje nikakve izjave o daljim planovima oko studija.

Rojters navodi da je Filmvej osnovan prije mjesec, sa kapitalom od 60.000 dinara, ili oko 500 eura. Kao punomoćnik je registrovan Mišel Babić, francuski državljanin.

Jugoslovenska kinoteka je prošle nedjelje slala dopis Privrednom sudu da se bar privremeno iz prodaje izuzme filmski fond, ali je Sud to odbio, piše „Blic“.

U oglasu koji je objavila Agencija za privatizaciju, većina prodatih objekata javnim nadmetanjem imaju odobrenje za izgradnju, dok je cjelokupno zemljište u državnoj svojini sa pravom korišćenja Avala filma.

Prodajom studija, koji je nakon Drugog svjetskog rata osnovao Josip broz Tito, obuhvaćena su i producentska i druga prava koja se odnose na cjelokupnu produkciju i koprodukciju igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i reklamnih filmova i televizijskih serija.

U prodaju je uključen filmski katalog Avala filma iz perioda od 1947. do 1992. godine, koji obuhvata više od 200 igranih i 400 dokumentarnih filmova, počev od prvog jugoslovenskog ostvarenja „Slavice“ iz 1947.

Ispred Agencije za privatizaciju u Beogradu, gdje je održana aukcija, juče se okupilo oko 50 filmskih radnika, nezadovoljnih zbog prodaje, a studenti umjetničkih fakulteta su održali performans koji su nazvali „Prvi i poslednji dan rimejka Povratka otpisanih“.

Prodaji Avala filma prethodnih mjeseci su se usprotivili i srpski filmski radnici, ali nisu uspjeli da izdejstvuju kod vlade Srbije da kupac Avala filma mora da ispuni uslov da nastavi da se bavi filmskom djelatnošću.

Glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić ocijenio je da je prodaja „paradigma propasti srpske države i propasti srpske kulture“.

„Avala film je žalosni primjer našeg zaborava, naše spremnosti da sjutradan prodamo i grobove naših predaka. Moguće je da će sljedeća institucija koja će biti na tenderu, Narodno pozorište ili neka druga institucija nacionalnog identiteta“, rekao je novinarima tokom protesta.

Režiser Srdan Golubović je kazao da strahuje da je prodaja simbolički čin, početak potpunog rasparčavanja i potpunog rasturanja svega što je nacionalni identitet i što je kulturna baština.

Bonus video: