Hrvatska: Dječak pravio drogu po receptu sa interneta

"Analizom smo dokazali da je riječ o novoj drogi koja se u samo dva molekula razlikuje od LSD-a, ali učinak je isti", potvrdio je portparol područne uprave međimurske policije Radovan Gačal
86 pregleda 1 komentar(a)
Droga, dječak, Foto: PU međimurska
Droga, dječak, Foto: PU međimurska
Ažurirano: 22.04.2015. 09:39h

Dvojica dječaka u Pribislavcu su prije nekoliko dana konzumirali osvježivač vazduha Galaxy i LSD. Ugledavši ih, komšije su pozvale Hitnu pomoć i policiju, kad je jedan od njih počeo histerično da vrišti i trči po putu.

Policiju je istraga dovela do 16-godišnjaka iz Pribislavca koji je vršnjacima prodao opasnu drogu. Pretresom dječakove kuće pronašli su 1090 papirnatih markica s drogom koje se tope pod jezikom, 7,4 grama iste droge u obliku bijelog praha namijenjenog za preradu u tekući oblik kojim se natapaju markice, 21.600 markica pripremljenih za konzumiranje, 46,7 grama marihuane i 3420 kuna.

"Analizom smo dokazali da je riječ o novoj drogi koja se u samo dva molekula razlikuje od LSD-a, ali učinak je isti", potvrdio je portparol područne uprave međimurske policije Radovan Gačal.

"LSD je halucinogena droga i potrebne su vrlo male doze za moćne učinke. Promjena percepcije doživljaja može biti ugodna ili neugodna, pa ljudi tako zamišljaju da mogu letjeti ili doživljavaju zastrašujuće slike. Ne izaziva zavisnost, ali može trajno uništiti nervni sistem i strukturu ličnosti i podstaći psihotična stanja", - objasnio je vodeći stručnjak za liječenje zavisnosti Slavko Sakoman.

"LSD se može sintetizovati na nekoliko načina i zahtijeva dobro znanje hemije. Osim poznavanja hemikalija koje se koriste u sintezi, moraju se poštovati i određeni laboratorijski uslovi (svjetlo, temperatura, vlaga) ako želite da dobijete ‘dobar proizvod’. Svako odstupanje od tačnog propisa dovodi do proizvoda koji može izazvati izuzetno štetne posljedice po konzumenta" - rekla je toksikološkinja Biserka Riha.

Bonus video: