Pozitivni signali u vezi budućih odnosa Srbije sa Hrvatskom

Kitarović je potvrdila da neće otići u Moskvu na proslavu 70. godišnjice okončanja Drugog svjetskog rata, navodeći da bi zbog sadašnje politike Vladimira Putina to bio pogrešni signal
0 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarovi, Foto: Reuters
Kolinda Grabar Kitarovi, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2015. 07:05h

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da iz Beograda ima "pozitivne signale" u vezi sa budućim odnosima Srbije sa Hrvatskom.

Kitarović je u jednosatnom razgovoru na slovenačkoj televiziji, poslije trilateralnog sastanka u subotu sa predsjednicima Slovenije i Austrije, rekla da iz kontakata sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem ima osjećaj da i zvanični Beograd "ne odobrava, već osuđuje neke neprihvatljive ekscese Vojislava Šešelja", prenijela je Hina.

Na pitanje o problemu ćirilice u Vukovaru, Kitarović je kazala da je za poštovanje zakona, ali da nametanje i forsiranje ćirilice u Vukovaru na natpisima javnih ustanova "otvara stare rane" Hrvatima u tom gradu koji su pretrpjeli stradanja.

Kitarović smatra da to ne smiruje, niti normalizuje situaciju ni za srpsku manjinu i da se nada da će lokalna vlast za to naći adekvatno i pametno rješenje.

"Teško je o tome govoriti ako ne dođete u Vukovar", rekla je hrvatska predsjednica, ocjenjujući da je nametanje ćirilićnih tabli sprovedeno tako da je u gradu izazvalo "nemir".

Kitarović je potvrdila da neće otići u Moskvu na proslavu 70. godišnjice okončanja Drugog svjetskog rata, navodeći da bi zbog sadašnje politike Vladimira Putina to bio pogrešni signal.

Prema njenim riječima, bez više dijaloga i nalaženja političkog konsenzusa, Hrvatska neće moći da izađe iz krize, ističući da bi željela da podstakne jači dijalog vlade i opozicije da bi se došlo do političkog konsenzusa o budućnosti.

Ona je ponovila da insistira na sazivanju posebne sjednice vlade na kojoj bi vlada "položila račune građanima" o tome što je do sada uradila, dodajući da u tome ne vidi nikakav problem, jer vlada ionako redovno zbog članstva u EU "polaže račune Briselu".

Bonus video: