Savjet Evrope: BiH nije bezbjedna zemlja za ulaganja

Manival je BiH svrstao na listu zemalja visokog rizika, što bi moglo da se nepovoljno odrazi na ekonomski sistem zemlje
53 pregleda 0 komentar(a)
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2015. 17:06h

Komitet Savjeta Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma Manival preporučio je drugim državama da upozore svoje finansijske institucije da obrate posebnu pažnju prilikom transakcija s licima i finansijskim institucijama iz BiH kako bi se zaštitile od pranja novca i finansiranja terorizma, saopštilo je to tijelo.

Komitet eksperata Savjeta Evrope za sprječavanje pranja novca odlučio je da slučaj BiH proslijedi na dalje rješavanje Grupi za reviziju međunarodne saradnje, zbog nedovoljnog napretka u otklanjanju zakonskih nedostatka u oblasti borbe protiv korupcije i finansiranja terorizma.

Manival je BiH svrstao na listu zemalja visokog rizika, što bi moglo da se nepovoljno odrazi na ekonomski sistem zemlje.

Učesnici plenarnog sastanka ovog tijela koji se održava od 14. do 17. aprila u Strazburu pozvali su BiH da što prije izvrši sve neophodne zakonske promjene u ovim oblastima, navodi se u saopštenju.

U aprilu 2011. godine Manival je pozvao BiH da razradi jasan akcioni plan kojim bi konačno riješila ozbiljne zakonske nedostatke u oblasti spriječavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Akcioni plan je donijet, ali nije urađeno dovoljno da se sprovede u djelo.

U junu 2014. godine Manival je izdao javno saopštenje o BiH. Javno saopštenje predstavlja svojevrsnu opomenu i istovremeno je znak međunarodnoj finansijskog zajednici da obrati posebnu pažnju u transkacijama s tom državom i njenim privrednicima.

Bonus video: