POTJERNICA NA SNAZI

"Tači potvrdio dolazak u Beograd"

Upitan da li Tačijev dolazak može da predstavlja neki problem i da li se protiv njega vodi neki istražni postupak, Dačić je ponovio: "Mislim da nema potrebe da dolazi"
0 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Savo Prelević
Hašim Tači, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.04.2015. 18:45h

Hašim Tači je potvrdio dolazak u Beograd na konferenciju o evropskim integracijama zapadnog Balkana, ističe organizator - Omladinski odbor za obrazovanje.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je potjernica za Hašimom Tačijem u Srbiji na snazi tako da on može da bude uhapšen ako dođe u tu zemlju. "Istraga o Tačiju je u prekidu, jer je nedostupan srpskim istražnim organima. Centrala Interpola jeste stopirala važenje potjernice za Tačijem u drugim zemljama uz obrazloženje da je riječ o najvišim albanskim funkcionerima. Međutim, u Srbiji je na snazi, tako da ako ovdje dođe možemo da ga uhapsimo", rekao je Vukčević za "Blic". Prištinska štampa juče je objavila da će zamjenik premijera i kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači boraviti krajem mjeseca u Beogradu. Kako je objavila prištinska TV Kljan Kosova pozivajući se na neimenovane izvore, Tači će na poziv nevladine organizacije "Ambasadori mira" učestvovati na skupu na koji su pozvani ministri spoljnih poslova četiri balkanske zemlje. Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić rekao je da nema potrebe da Tači dolazi. "Taj skup ne organizuje Vlada Srbije, ja nisam ni planirao da učestvujem na tom skupu, tako da ne vjerujem da ima potrebe da Hašim Tači dolazi u Beograd", rekao je Dačić. On je dodao da informaciju o dolasku Tačija ima samo iz medija. "Sa nama se niko o tome nije konsultovao, niti je u pripremi skupa bilo koji državni organ učestvovao", naglasio je šef srpske diplomatije, navodeći da "tako ozbilljne stvari ne bi trebalo da budu predmet neozbiljnog pristupa". "Poštujem rad raznih instituta, NVO, akademija, ali sve što zadire u državnu politiku Srbije ne može se raditi bez konsultacija sa vladom", rekao je Dačić. Upitan da li Tačijev dolazak može da predstavlja neki problem i da li se protiv njega vodi neki istražni postupak, Dačić je ponovio: "Mislim da nema potrebe da dolazi".