Dačić: Ne vjerujete valjda da će Tači stvarno da dođe

Seljimi je kazao da su kosovska vlada i policija "bile u stanju da garantuju potpunu sigurnost i predsjedniku Nikoliću, premijeru Vučiću i drugim visokim zvaničnicima Srbije koji su posjetili Kosovo"
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 15.04.2015. 12:24h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je danas sumnju u to da će zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači "bez dogovora sa srpskom vladom" doći u Beograd, na skup "EU integracija Zapadnog Balkana: možemo bolje zajedno". koji jedna nevladina organizacija organizuje 24. aprila.

"Ne vjerujete valjda da će (Tači) stvarno da dođe bez dogovora sa srpskom vladom?" odvratio je Dačić novinarima koji su ga pitali za najavljeni Tačijev dolazak na konferenciju "EU integracija Zapadnog Balkana: možemo bolje zajedno".

Dačić je rekao da taj skup ne organizuje Vlada, već civilni sektor.

"Nisam ni planirao da učestvujem, tako da mislim da nema ni potrebe da dolazim", rekao je Dačić i dodao: "Nemamo nikakvih informacija o tome (konferenciji), saznali smo (za nju) iz medija".

Prema Dačićevim riječima, Tačijev najavljeni dolazak je "jednostrana akcija" i "tako ozbiljna pitanja ne bi trebalo da budu predmet neozbiljnog pristupa".

Zamjenik premijera Kosova Hašim Tači načelno je prihvatio poziv da dođe na skup u Beogradu 24. aprila i zadatak je srpskih vlasti da mu garantuju bezbjedan boravak, rekao je ranije danas zamjenik ministra spoljnih Kosova Petrit Seljimi.

"Primili smo poziv za konferenciju u Beogradu, mogu da potvrdim da je Tači odgovorio preliminarno pozitivno i da je spreman da učestvuje na ovom događaju civilnog društva. Konferencija je fokusirana na mlade i pomirenje, a vjerujemo da je ova tema od značaja i za Kosovo i za Srbiju, pošto se nadamo da ima volje da se kreće naprijed u procesu evropskih integracija", rekao je Seljimi za agenciju Beta.

Tači je pozvan na skup "EU integracija Zapadnog Balkana: možemo bolje zajedno" koju 24. aprila organizuje nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje.

Seljimi je kazao da su kosovska vlada i policija "bile u stanju da garantuju potpunu sigurnost i predsjedniku Nikoliću, premijeru Vučiću i drugim visokim zvaničnicima Srbije koji su posjetili Kosovo".

"Mi se nadamo da su srpske vlasti takođe voljne i u mogućnosti da urade isto. Naravno, na kraju nijesu gosti nego domaćini ti koji mogu da odgovaraju da li je moguće organizovati ovu posjetu", rekao je kosovski zvaničnik.

Po njegovim riječima, ovakve posjete i kontakti političara visokog nivoa pomažu da se uspostavi atmosfera povjerenja i napretka na Balkanu.

"Zamjenik premijera Hašim Tači nikada ranije nije bio u Beogradu i možda bi ova posjeta bila test da se vidi dokle smo stigli sa normalizacijom prilika između Kosova i Srbije", rekao je Seljimi za agenciju Beta.

Tači, jedan od vođa bivše OVK, u Srbiji je optuživan za ratne zločine, ali je nejasno da li se protiv njega trenutno vodi neki postupak.

Bonus video: