Hag: Hitan predlog da se Šešelj vrati u tribunal

Tužilaštvo saopštava da je to "neopravdano odlaganje nedvosmislenog naloga Žalbenog vijeća" i dodaje da je Šešeljevo zdravstveno stanje "irelevantno za sprovođenje te odluke" i "ne može spriječiti sprovođenje odluke", jer njegovo zdravlje ne bi trebalo da trpi "nikakvu štetu od njegovog povratka u Hag"
10 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Beta/AP
Vojislav Šešelj, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.04.2015. 12:28h

Tužilaštvo je Žalbenom vijeću Haškog tribunala uputilo hitan predlog o izvršenju odluke o ukidanju prevremenog oslobađanja Vojislava Šešelja, navode iz Tribunala.

Tužilaštvo je u predlogu, koji je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc, zatražilo od Žalbenog vijeća da naloži Pretresnom vijeću da opozove odluku o privremenom puštanju u roku od jednog dana od dana odluke o ovom predlogu.

Podsjećajući da je 30. marta Žalbeno vijeće naložilo Pretresnom vijeću da "odmah" izda nalog za opozivanje privremenog oslobađanja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu, Tužilaštvo navodi da dvije sedmice poslije toga Pretresno vijeće nije sprovelo odluku Žalbenog vijeća.

Odluka Žalbenog vijeća bila je nedvosmislena, navodi Tužilaštvo, dodajući da Pretresnom vijeću nije ostavljeno pravo da odlučuje da li će opozvati privremeno oslobađanje ili period vremena u kom će to učiniti.

Međutim, kako se ističe, Pretresno vijeće još nije sprovelo odluku i umjesto toga, čekalo je deset dana prije nego što je bilo šta preduzelo i potom samo naložilo Sekretarijatu da mu pribavi medicinske informacije o Šešeljevom zdravlju.

Tužilaštvo saopštava da je to "neopravdano odlaganje nedvosmislenog naloga Žalbenog vijeća" i dodaje da je Šešeljevo zdravstveno stanje "irelevantno za sprovođenje te odluke" i "ne može spriječiti sprovođenje odluke", jer njegovo zdravlje ne bi trebalo da trpi "nikakvu štetu od njegovog povratka u Hag".

Bonus video: