JEDAN OD UHAPŠENIH U AKCIJI U SRBIJI

Budvanin vodio fantomsku firmu registrovanu na ime Vučićevog brata?

Na konferenciji za novinare, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je rekao da su tih 16 lica iz Novog Sada, Beograda i Jagodine, da je jedan iz Budve i ima dvojno državljanstvo, a da je među njima i bivša radnica Poreske uprave Snežana Jezdić
235 pregleda 0 komentar(a)
Andrej Vučić, Foto: Facebook.com
Andrej Vučić, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 10.04.2015. 14:01h

Budvanin D.J. (53) osumnjičen je da je vodio fantomsku firmu Asomakum, koja se vodi na Andreja Vučića, brata srpskog premijera.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović saopštio je danas da je 16 osoba uhapšeno, da se za još dvije intenzivno traga, a svi oni su osumnjičeni da su krađom identiteta osnovali sedam fantomskih preduzeća, i "prali novac".

Na konferenciji za novinare, Stefanović je rekao da su tih 16 lica iz Novog Sada, Beograda i Jagodine, da je jedan iz Budve i ima dvojno državljanstvo, a da je među njima i bivša radnica Poreske uprave Snežana Jezdić.

Stefanović je rekao da je ona bila zadužena za kontrolu tih sedam preduzeća, čiji nazivi počinju na slovo "A". Protiv nje je podnijeta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja.

"Dvije osobe D.J (53) iz Budve i A.J (50) iz Beograda su vezane za firmu Asumakum, dok je 15 osoba vezano za druga preduzeća i koja su falsifikovala lične karte drugih lica", rekao je Stefanović.

Oni su osumnjičeni, naveo je Stefanović, za krivična djela zloupotrebe položaja odgovornog lica i pranje novca, čime su oštetili budžet Srbije, ali i nanijeli štetu građanima čiji su identitet zloupotrebili, uključujući Andreja Vučcića, brata premijera Srbije.

Ministar je rekao da su svi osumnjičeni obuhvaćeni istražnim postupkom.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni su, na osnovu falsifikovanih ličnih karata i krađom identiteta, osnovali i registrovali u Agenciji za privredne registre fantomske firme i zastupali sedam fantomskih preduzeća, a za ostvarivanje prava za neosnovani povraćaj PDV koristili dva privredna društva - Ares DOO i Arnita Komerc.

"Oni su tokom 2009. i 2010. dostavili lažne poreske prijave na osnovu kojih su zahtevali povraćaj 23,3 miliona dinara na ime PDV-a, odnosno oko 300.000 eura. Nakon toga, koristeći druga preduzeća, konvertovali su taj novac u devizna sredstva i iskoristili ga za plaćanje fitkivnih obaveza prema licima sa teritorije Kine, u ukupnom iznosu 42.745,262 dinara ili, po tadašnjem kursu, oko 500.000 eura", rekao je Stefanović.

Tih sedam fantomskih firmi su Amur projekt DOO, Atraban, Amag, Angas, Asrapnjeft, Atavar invest, Amur gas.

Oni su privedeni u nastvaku akcije u suzbijanju finansijskog kriminala za koju Stefanović kaže da je trajala nekoliko mjeseci.

Pitanje poslovanja fantomskog preduzeća Asomakum u oktobru 2014. godine pokrenuo je poslanik Nove stranke Zoran Živković poslije čega je premijer Aleksandar Vučić kazao da je njegov bratu ukraden identitet.

Sporno preduzeće je osnovano 2010, a kao osnivač i vlasnik vodio se Andrej Vučić. Potom je 2011. račun ove firme blokiran zbog duga od 20 miliona dinara, podsjeća "Blic".

Andrej Vučić je izjavio da mu je "ukraden identitet". Tada je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je policija “nepobitno utvrdila” da je bilo falsifikovanja lične karte Andreja Vučića.

On je tada istakao da je "lažnom ličnim dokumentom brata premijera Srbije osnovano preduzeće Asomakum".