Tači: Albanci nemaju veze sa Velikom Albanijom, ideja smišljena u Srbiji

"Ideju velike Albanije nisu smislili Albanci, nego neprijatelji Albanaca", rekao je Tači u razgovoru za Hinu
80 pregleda 70 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.04.2015. 13:00h

Ideja velike Albanije smišljena je u Srbiji i nema nikakve veze s Albancima, izjavio je u četvrtak kosovski ministar spoljnjih poslova Hašim Tači, dan pošto su Beograd i Brisel osudili izjavu albanskog premijera da će se Kosovo i Albanija prije ili kasnije ujediniti.

Edi Rama izjavio je u utorak za kosovsku televizijsku stanicu Klan Kosova da je ujedinjenje Albanije i Kosova "neizbježno", bilo putem članstva u Europskoj uniji ili izvan nje.

"Ideju velike Albanije nisu smislili Albanci, nego neprijatelji Albanaca", rekao je Tači u razgovoru za Hinu. "Beograd je Ramu pogrešno interpretirao... Priključenje EU-u je volja i želja građana i političkog vođstva Kosova i Albanije, svih Albanaca", dodao je potpredsjednik kosovske vlade.

Srbija i Zapad vrlo su osjetljivi kada se govori o ujedinjenju Albanije i Kosova, mogućnosti koju su zapadne sile isključile kada su 2008. podržale otcjepljenje od Srbije.

Raminu izjavu u Beogradu su osudili kao "huškanje na rat" i "podticanje nestabilnosti u regiji", a EU je upozorila da su provokativne izjave neprihvatiljive i podsjetila zemlje jugoistočne Evrope na obavezu regionalne saradnje i pomirenja.

Tači kaže da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom provodi i da se lokalni Srbi integrišu u policiju, sudstvo i pravosuđe najmlađe evropske države te poručuje da je "srpski san o otcjepljenju dijela Kosova zauvijek završen".

"Neće biti ni autonomije tog dijela Kosova, ni 'Republike Srpske' ni podjele Kosova. Nastojanje Srbije da podijeli Kosovo je bilo jako opasno, jer svaka zemlja regije ima po jednu Mitrovicu poput nas", istakao je Tači misleći na grad koji je simbol etničkih podjela na Kosovu.

Bonus video: