Mijatović: Poražavajuća situacija u medijima u zemljama bivše Jugoslavije

"Ubistva novinara ostaju nerasvijetljena i nekažnjena. Novinarima se prijeti i bivaju napadani. Državne stanice još uvijek nijesu postali javni servisi", kritikovala je Mijatović
56 pregleda 0 komentar(a)
Dunja Mijatović (Novina), Foto: Osce.org
Dunja Mijatović (Novina), Foto: Osce.org
Ažurirano: 09.04.2015. 08:40h

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović ocijenila je da sveukupno posmatrano živimo u vremenu koje nije dobro po slobodu izražavanja.

Ona je u intervjuu koji objavljuje bečki "Standard" navela da je u zemljama zapadnog Balkana, dvije decenije poslije rata, situacija poražavajuća iako su mnogi dobri zakoni usvojeni, ali gotovo da se ne primjenjuju.

"Na prostoru bivše Jugoslavije, prije svega u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori, 20 godina poslije rata, situacija je poražavajuća... Dobri zakoni su usvojeni, ali gotovo da nijesu primijenjeni. Nedostaje politička volja mnogih vlada na Balkanu", objasnila je Mijatović u intervjuu bečkom dnevniku na konstataciju da nezavisnost i slobodno izveštavanje za novinare na Balkanu i ove godine znače svakodnevnu borbu.

Ona je dodala da smatra da se EU s tim u vezi ophodi uzdržano.

"To možda zvuči oštro, ali diplomatskim rečnikom ne napredujemo. Ubistva novinara ostaju nerasvijetljena i nekažnjena. Novinarima se prijeti i bivaju napadani. Državne stanice još uvijek nijesu postali javni servisi", kritikovala je Mijatović.

Bonus video: