Beograd domaćin Samita prijestonica 23. aprila

Učešće na skupu u Sava centru su potvrdili predstavnici Beča, Varšave, Atine, Budimpešte, Sofije, Tirane, Ljubljane, Zagreba, Skoplja, Sarajeva i Podgorice
1 komentar(a)
Beograd Skupština Srbije, Foto: Shutterstock
Beograd Skupština Srbije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2015. 10:15h

Beograd će 23. aprila biti domaćin "Samita prijestonica" koji će okupiti lidere 12 gradova centralne i jugoistočne Evrope, visoke predstavnike Evropske komisije i Evropskog parlamenta, saopštila je danas gradska uprava.

Kako se navodi u saopštenju, na skupu će se razgovarati o razvoju velikih infrastrukturnih projekata i unaprjeđenju kvaliteta života u glavnim gradovima.

Skup koji uprava grada organizuje u saradnji s Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), biće priika za "jačanje regionalne saradnje i saradnje evropskih prijestonica, podsticanje ekonomske razmjene i investicija i promociju primjera najbolje prakse u domenu infrastrukture i urbanističkog razvoja, kao i javnih i komunalnih usluga".

"Samit prijestonica 2015 predstavlja šansu za jačanje imidža Beograda u očima domaće i strane javnosti, za promociju 'Beograda na vodi' i drugih ključnih investicionih i razvojnih projekata grada i pozicioniranje naše prijestonice kao nove investicione destinacije i lidera ekonomskog razvoja u jugoistočnoj Evropi", rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Učešće na skupu u Sava centru su potvrdili predstavnici Beča, Varšave, Atine, Budimpešte, Sofije, Tirane, Ljubljane, Zagreba, Skoplja, Sarajeva i Podgorice.

Očekuje se prisustvo više od 250 zvanica, članova Vlade Srbije, potencijalnih investitora, organizacija civilnog društva, domaćih i inostranih medija.

"NALED kao najveća javno-privatna asocijacija u Srbiji, vrijedno radi na podsticanju lokalnog ekonomskog razvoja u saradnji sa najuspješnijim domaćim i stranim kompanijama u svom članstvu, poput grupe Elnos i Simensa, pokrovitelja održavanja Samita i ovo je prilika da pokažemo da imamo rješenja za unapređenje poslovnog ambijenta", rekla je potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Ana Brnabić.

Skup će imati tri tematske cjeline: infrastruktura i urbani razvoj, inovativni modeli pružanja usluga za građane i privredu i kvalitet života, i budući razvoj gradova u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Bonus video: