Gruevskom uručen poziv da se javi u zatvor na izdržavanje kazne

Gruevski, navode mediji, treba da se na izdržavanje kazne javi u Istražni zatvor Skoplje, u mjestu Šuto Orizari
80 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Beta/AP
Nikola Gruevski, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.10.2018. 11:41h

Bivšem premijeru Makedonije Nikoli Gruevskom danas je uručen poziv da se javi u zatvor na izdržavanje kazne od dvije godine, potvrdio je krivični sud u Skoplju.

Poziv da se javi u zatvor Gruevskom je sudski službenik uručio u holu dok je čekao na početak suđenja u još jednom od četiri sudska postupka koje protiv njega vodi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore. Kako se navodi u saopštenju, "nakon prethodno neupešnog pokušaja da mu bude dostavljen na kućnu adresu, uputni akt da se u roku od najviše 13 dana (do 8. novembra) javi na izržavanje pravosnažne presude (Gruevskom) je uručen u Sudu pred suđenje u slučaju nazvanom Trajektorija".

Prema portalu "Sakam da kažam” (sdk.mk), bivši premijer je "samo pogledao dokument i strpao ga u džep".

Gruevski, navode mediji, treba da se na izdržavanje kazne javi u Istražni zatvor Skoplje, u mjestu Šuto Orizari, poznatiji kao "Šutka".

Advokati Nikole Gruevskog su u srijedu, prema portalu nedjeljnika Fokus, Vrhovnom sudu podnijeli zahtjev za vanredno preispitivanje presude u slučaju "Tenk", a istovremeno su podnijeli i zahtjev za odlaganje izdržavanja kazne. Apelacioni sud u Skoplju je 5. oktobra Gruevskom potvrdio kaznu od dvije godine zatvora zbog nezakonitosti u nabavci luksuznog blindiranog "mercedesa". Gruevskog je Osnovni sud u Skoplju osudio 23. maja na dvije godine zatvora zbog nezakonitog podsticanja nabavke mercedesa u vrijeme dok je bio premijer. Vozilo je kupljeno 2012. godine i plaćeno je skoro 600.000 eura. O nabavci luksuznog automobila saznalo se tek 2015. kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od tadašnje ministarke policije i bliske stranačke saradnice Gordane Jankulovske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi mercedes koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

Bonus video: