Kukan: Učešće srpske vojske na paradi u Moskvi u suprotnosti sa integracijama u EU

"U trenutnoj situaciji takva odluka postaje važan politički gest"
13 komentar(a)
Eduard Kukan, Foto: Savo Prelević
Eduard Kukan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2015. 16:25h

Predsjednik parlamentarne grupe za Srbiju u Evropskom parlamentu Eduard Kukan saopštio je danas da je odluka predsjednika Srbije Tomislava Nikolića o učešću srpskih vojnika na vojnoj paradi u Moskvi u suprotnosti sa izjavama o posvećenosti procesu integracija u Evropsku uniju (EU).

"Vidim odluku predsjednika Nikolića o učešću srpskih vojnika na vojnoj paradi u Moskvi u suprotnosti sa izjavama o posvećenosti procesu integracije u EU. U trenutnoj situaciji takva odluka postaje važan politički gest. Predsjednik Nikolić trebalo bi da bude svjestan da takvi gestovi mogu da imaju uticaj na proces evropskih integracija zemlje", naveo je Kukan u saopštenju.

Nikolić je juče saopštio odluku da prihvati poziv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua o učešću srpskih vojnika na tradicionalnoj Paradi pobjede 9. maja u Moskvi, povodom 70. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Srbije je ranije najavio da će 9. maja biti u Moskvi povodom Parade pobjede na Crvenom trgu.

Dačić: Učešće Srbije na paradi nekima se neće svidjeti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se odluka o učesću Srbije na vojnoj paradi povodom Dana pobjede, 9. maja u Moskvi, nekima neće svidjeti, ali da Srbija vodi suverenu spoljnu politiku u skladu sa nacionalnim i državnim interesima.

"Ne očekujem neke probleme, ali ta odluka se nekima neće svidjeti", rekao je Dačić novinarima u Budimpešti, gdje učestvuje na ministarskom sastanku o energetskoj bezbjednosti Centralne i Jugoistočne Evrope.

Šef srpske diplomatije je ukazao na to da je Srbija dala veliki doprinos borbi protiv fašizma.

"Naši predstavnici su do sada uvijek učestvovali u svim vojnim paradama širom svijeta, i u tome nema nikakih dnevnopolitičkih razloga, već je to obilježavanje istorijski važnog datuma", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu spoljnu politiku i donosi odluke u skladu sa svojim nacionalnim i državnim interesima, a naročito o pitanjima koja ne izazivaju nikakve istorijske dileme, kao što je pitanje obilježavanja godišnjice pobjede nad fašizmom.

"Ta odluka je očekivana. I mnoge druge zemlje će učestvovati", rekao je Dačić.