Dačić: I da priznamo Kosovo, pojavili bi se novi uslovi

"Kad je bio isporučen, uhapšen (Ratko) Mladić, poslije mjesec dana se pojavilo pitanje Kosova. Do tada to nije bilo na dnevnom redu"
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 07.04.2015. 14:32h

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija, i kada bi priznala Kosovo, ne bi bila u EU, "zato što će uvijek postojati neki novi uslovi".

Kako je rekao u intervjuu "Sputnjiku", Srbija ne želi više da prihvata politiku pokretnih ciljeva i stalno postavljanje novih uslova.

Dačić je na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da bi Srbija, kad bi priznala Kosovo, za mjesec dana bila u EU, odgovorio: "Ne bi. Zato što će uvijek postojati neki novi uslovi".

"Kad je bio isporučen, uhapšen (Ratko) Mladić, poslije mjesec dana se pojavilo pitanje Kosova. Do tada to nije bilo na dnevnom redu. Ali, mi apsolutno ne želimo više da prihvatamo tu politiku pokretnih ciljeva, to stalno postavljanje novih uslova…I mi ne želimo uopšte da razgovaramo više o toj temi. Mi smo jasno rekli, i nama je jasno rečeno, da nema nikakvog uslova", rekao je on.

"Možda bi neko to želio, bilateralno te zemlje su već priznale Kosovo, ali Srbija nema nikakvu namjeru da mijenja svoju poziciju kad je riječ o nezavisnosti Kosova. Mi smatramo da smo spremni za dijalog, ali nismo spremni za nametanje bilo kakvih uslova. Niti ultimatuma", rekao je šef srpske diplomatije.

Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić kaže da do sada nije definisan statut Zajednice srpskih opština zato što u Prištini misle da to treba da bude sa što manje ovlašćenja, pa stalno blokiraju usvajanje statuta.

"Tako da implementacija Briselskog sporazuma, zapravo, odgovara Srbiji, i Srbija nije ta koja koči njegovu implementaciju, već Priština", rekao je on i ponovio da Beograd neće promijeniti svoj stav po pitanju nezavisnosti Kosova.

Bonus video: