Dačić: I da priznamo Kosovo, neće nas EU

"Kad je bio isporučen, uhapšen (Ratko) Mladić, poslije mesec dana se pojavilo pitanje Kosova. Do tada to nije bilo na dnevnom redu. Ali, mi apsolutno ne želimo više da prihvatamo tu politiku pokretnih ciljeva, to stalno postavljanje novih uslova", rekao je
6 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 07.04.2015. 11:55h

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija, i kada bi priznala Kosovo, ne bi bila u EU, "zato što će uvijek postojati neki novi uslovi".

Kako je rekao u intervjuu "Sputnjiku", Srbija ne želi više da prihvata politiku pokretnih ciljeva i stalno postavljanje novih uslova.

Dačić je na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika Srbije Tomislav Nikolić da bi Srbija, kad bi priznala Kosovo, za mjesec dana bila u EU, odgovorio: "Ne bi. Zato što će uvijek postojati neki novi uslovi".

"Kad je bio isporučen, uhapšen (Ratko) Mladić, poslije mesec dana se pojavilo pitanje Kosova. Do tada to nije bilo na dnevnom redu. Ali, mi apsolutno ne želimo više da prihvatamo tu politiku pokretnih ciljeva, to stalno postavljanje novih uslova…I mi ne želimo uopšte da razgovaramo više o toj temi. Mi smo jasno rekli, i nama je jasno rečeno, da nema nikakvog uslova", rekao je on.

"Možda bi neko to želio, bilateralno te zemlje su već priznale Kosovo, ali Srbija nema nikakvu namjeru da mijenja svoju poziciju kad je riječ o nezavisnosti Kosova. Mi smatramo da smo spremni za dijalog, ali nismo spremni za nametanje bilo kakvih uslova. Niti ultimatuma", rekao je šef srpske diplomatije.

Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić kaže da do sada nije definisan statut Zajednice srpskih opština zato što Priština misli da to treba da bude sa što manje ovlašćenja, pa stalno blokira usvajanje statuta.

"Tako da implementacija Briselskog sporazuma, zapravo, odgovara Srbiji, i Srbija nije ta koja koči njegovu implementaciju, već Priština", rekao je

Povodom izjave visoke predstavnice EU Federike Mogerini da Srbija i Kosovo vode razgovore kao dvije države, Dačić kaže: "Mogerini se izvinila zbog te izjave. Navodno je htjela da kaže da je riječ o stranama, a ne o državama. Naš premijer vodi sada razgovore sa novim premijerom u Prištini, nadam se da ćemo moći svi zajedno da učinimo neke korake dalje, naprijed. Ali ne u pravcu nezavisnosti, nego o normalizaciji odnosa. Srbija je konstruktivan faktor".

Komentarišući potpisivanje Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP) sa NATO, i odnos Srbije prema Alijansi, Dačić je ponovio da Srbija nema namjeru da uđe NATO, ali imajući u vidu da je okružena zemljama članicama NATO, želi da uspostavi partnerske odnose.

"Ukoliko smo državnici, mi moramo da budemo svjesni da prošlost ne možemo da izmijenimo, i da gledamo kako da u ovom trenutku zaštitimo najbolje naše nacionalne i državne interese. Zato Srbija vodi jednu balansiranu spoljnu politiku, jer odnos prema NATO-u i ODKB-u nije samo vojno pitanje, ono je i političko pitanje. Zato mi imao status u NATO u okviru programa Partnerstvo za mir", rekao je on.

Upitan koliko je ta neutralna pozicija Srbije održiva, imajući u vidu, između ostalog, i nedavnu izjavu američkog ambasadora Majkla Kirbija da smo šizofreni narod jer srcem gledamo prema Rusiji a glavom prema Evropi, Dačić kaže:

"Mislim da je održiva. Srbija, odnosno bivša Jugoslavija, uvijek je bila neutralna. Ne znam da li je Švajcarskoj išta falilo u njenoj istoriji, iako je već dva vijeka neutralna. U ovom smislu, mi nismo, naravno, neutralni u odnosu na razna dnevno-politička događanja i geostrateške igre, ali mi ćemo se truditi maksimalno da naša politika ne bude ili - ili, nego da bude politika koja podrazumijeva i ulazak u Evropsku uniju i dalji razvoj dobrih odnosa sa Rusijom. Mislimo da to nije međusobno suprotstavljeno".

Dačić, koji je i lider Socijalističke partije Srbije, rekao je da nije pristalica čestih izbora i da je Srbiji potrebna politička stabilnost, ali da premijer Aleksandar Vučić ima pravo da iskoristi mogućnost rekonstrukcije vlade kako bi omogućio njen kvalitetniji rad.

"Mi smo dobro sarađivali i dobro sarađujemo. Na spoljno-političkom aspektu mislim da nismo imali nikakvih razmimoilaženja i nekakvih problema, ali je najvažnije da li vjerujemo u zajednički cilj oko koga smo se okupili. A to je da Srbija bude bolja i da naš narod živi onako kako zaslužuje. I vjerovaću u taj cilj, bez obzira da li budem u Vladi ili ne", rekao je Dačić u intervjuu za Sputnjik.

Bonus video: