Mišković: Pokrenuću vašingtonsku arbitražu

"Još u 18. vijeku postavljen je standard da nema kazne bez krivičnog djela, ali ja danas u 21. vijeku stojim već kažnjen iako nismo utvrdili krivično djelo", rekao je Mišković
51 pregleda 2 komentar(a)
Miroslav Mišković, Foto: Beta
Miroslav Mišković, Foto: Beta
Ažurirano: 07.04.2015. 10:37h

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković ponovo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izjavio da nije kriv za zloupotrebe u putarskim preduzećima i najavio da će spor sa državom pokušati da riješi putem međunarodne arbitraže u Vašingtonu.

"Još u 18. vijeku postavljen je standard da nema kazne bez krivičnog djela, ali ja danas u 21. vijeku stojim već kažnjen iako nismo utvrdili krivično djelo", rekao je Mišković u sudnici Specijalnog suda, gdje po drugi put iznosi odbranu.

On je naglasio da je optužnica protiv njega i njegovog sina Marka pisana bez ijednog dokaza, da je "fiktivna i vrlo nekorektna".

"Ja razumijem da u policiji i tužilaštvu imaju male plate i da kad oni vide ovdje da je Miroslav Mišković zaradio 16 ili 25 miliona eura, da ne mogu da vjeruju, ali nisam ja kriv za njihove male plate, niti sam ja te pare zaradio, to je kompanijska zarada", rekao je Mišković koji je 2005. godine ušao u posao sa putarskim preduzećima.

Mišković se detaljno izjašnjavao o sve četiri tačke optužnice, pa je tako naglasio da je kredit uzet za putarska preduzeća u to vrijeme imao najpovoljniju kamatnu stopu u regionu, kao i da je u te firme uloženo ukupno oko 80 miliona eura.

"Optužujete me da smo se Đurašković (Milo) i ja dogovorili još 2005. godine da 2008. izvučemo novac, što smo navodno i učinili 2011. godine, pa kakva je to optužnica, to se kosi sa zdravom logikom i zaista je nekorektno pisati optužnice ovakve sadržine", ocijenio je on.

Govoreći o dijelu optužnice koja ga tereti za utaju poreza, Mišković je naglasio da su eminentne revizorske kuće utvrdile da tog poreza nema i da ima ista mišljenja i profesori sa Pravnog fakulteta, iz Privrednog savjetnika, ali i da će istu tvrdnju potvrditi i bivši direktor Poreske urpave Ivan Simič.

"Riječ je o porezu koji nikad nikom nije zaračunat, pokažite mi bar jedan primjer da je nekome takav porez zaračunat i to treba da zaboli ljude u Tužilaštvu", ocijenio je Mišković.

Prema njegovim riječima, zbog toga što je "kažnjen i što trpi ogromene posljedice nepravednog suđenja" on će pokrenuti postupak vašingtonske arbitraže.

Mišković je kazao da će sljedeće nedjelje o tom postupku njegov advokatski tim razgovarati sa predstavnicima Vlade Srbije.

"Sa žaljenjem kostatujemo da ćemo se obratili vašingtonskoj arbitraži o čemu smo obavijestili i Vladu Srbije. Meni je žao zbog toga, predložili smo da se sve lijepo dogovorimo i razmotrimo pravna pitanja ovdje, bez uplitanja međunarodne zajednice", rekao je vlasnik Delta holdinga.

Vašingtonska arbitraža rješava sporove između investitora i država, na osnovu konvecije o rješavanju investicionih sporova iz 1965. godine.

Mišković je pred kraj iznošenja odbrane poručio i da on ne može da bude odgovoran, čak i da je počinio sva krivična djela koja mu se stavljaju na teret, jer je direktor preduzeća čija su sjedišta u inostranstvu.

"Mi ne možemo da budemo odgovorna lica, jer Miškovići nikada tamo nisu upravljali, niti smo ušli u te firme (preduzeća za puteve)", rekao je on i dodao da se on nikada nije bavio operativnim poslovima, jer je njegov posao da radi na viziji i razvoju Delta holdinga.

U spojenom postupku tereti se 15 osoba: Miroslav Mišković, njegov sin Marko, Milo Đurašković, Dejan Jeftić, Risto Ristić, Bora Jelić, Branislav Jovanović, Ljiljana Kostić, Srđan Filipović, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo, Predrag Filipović, Živojin Petrović i Jadranka Badrić.

Po optužnici za zloupotrebe u putarskim preduzećima, na optuženičkoj klupi su Miroslav Mišković i još devet optuženih. Oni se terete da su od 2005. do 2010. godine putarska preduzeća, iz kojih su nezakonito izvlačili novac, oštetili za 16,95 milijardi dinara, a utajom poreza budžet za 472 miliona dinara.

Bonus video: