"NIJE TOLIKO MOĆAN"

Josipović: Šešelj samo unosi nemir, ne može da destabilizuje

Josipović je dodao i da je dobro što njegova nasljednica na funkciji šefa države Kolinda Grabar Kitrović dolazi u Srbiju
3 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Beta
Ivo Josipović, Foto: Beta
Ažurirano: 15.02.2019. 15:05h

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Jospiović izjavio je danas da lider radikala Vojisalv Šešelj nema potencijal da destabilizuje region, ali unosi nemir, dok su izjave predsjednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića poslije paljenja hrvatske zastave bile korektne i pokazuju želju za nastavak saradnje. Josipović je u intervjuu Danasu podsjetio da je Šešelj optužen za najteže zločine i da je, bez obzira na to kakva će biti presuda, jedan od protagonista govora mržnje i ratni huškač, što je nastavio i poslije puštanja na slobodu.

"Ne bih precjenjivao Šešeljev potencijal da destabilizira regiju, nije on toliko važan ni toliko moćan, ali  sigurno unosi nemir i kvari odnose među ljudima i državama", rekao je Josipović.

Komentarišući ocjene da je Šešeljevo puštanje, ali i vraćanje u Hag usmjereno ka destabilizaciji i rušenju srpske vlade, Josipović je rekao da ne može da razumije "zašto tako kažu" podsjetivši da je obaveza svake države da poštuje naloge suda.

"Srbija će izvršenjem naloga dokazati svoju snagu i privrženost međunarodno priznatim vrijednostima i međunarodnom pravu. Odlazak Šešelja u Hag, smatram, neće nimalo naštetiti ni Srbiji ni vladi", uvjeren je on. Prema njegovoj ocjeni, poređenje Šešelja i muzičara Tomsona, koji zagovara desni radikalizam, je neprimjerena. Na pitanje ko je doprinio do stagnacije odnosa Srbije i Hrvatske, bivši šef te države kaže da su on i Boris Tadić, koji je tada bio predsjednik Srbije, značajno podigli odnose dve zemlje o čemu najbolje govore investicije, kulturna razmjena, broj turista, saradnja na progonu organiziranog i transgraničnog kriminala, pa i značajna vojna saradnja.

"Mislim da smo došli do limita rasta saradnje na predsjedničkom nivou. Naše vlade kao da su se bojale odlučno da krenu u raščišćavanje brojnih i važnih otvorenih pitanja..., a upravo zastoj u rješavanju otvorenih pitanja, to nećkanje da se s njima uhvatimo u koštac, glavni je razlog zastoja. Naravno, doprinos daju i pojedine neodmjerene izjave, medijske hajke, nesportsko navijanje....", rekao je on. Josipović je dodao i da je dobro što njegova nasljednica na funkciji šefa države Kolinda Grabar Kitrović dolazi u Srbiju istakavši da je siguran da će nastaviti politiku dobrosusjedskih odnosa. Josipović je takođe rekao i da će, najvjerovatnije, formirati svoju stranku i pozvati srodne partije da u koaliciji pokušaju da sačuvaju političku snagu ljevice i centra.