POLITIČKA KRIZA U MAKEDONIJI

Bez pomaka u pregovorima VMRO DPMNE i SDSM u Briselu

SDSM optužuje vladajući VMRO DPMNE da je neregularno organizovao izbore i sprovedeo ih pod neravnopravnim uslovima
0 komentar(a)
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.03.2015. 19:49h

Predstavnici vladajuće makedonske VMRO DPMNE i najveće opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) dogovorili su danas u Briselu da treba da nastave razgovore, saopšteno je iz Evropskog parlamenta.

Na današnjim razgovorima iza zatvorenih vrata u zgradi Evropskog parlamenta, kako prenose skopski mediji, dvije strane nisu postigle napredak u cilju pronalaženja izlaza iz političke i institucionalne krize u Makedoniji.

Kako je nezvanično najavljeno iz Brisela, pregovori između dvije najveće makedonske partije najvjerovatnije će biti nastavljeni poslije Uskrsa.

Predstavnici VMRO DPMNE i SDSM imali su odvojene sastanke sa trojicom europoslanika, Ivom Vajglom, Edvardom Kukanom i Ričardom Hovitom, uz prisustvo dvojice predstavnika Evropske komisije, Dejvida Kulena, koji je zadužen za Makedoniju u pregovorima o proširenju EU, i Kristine Krau iz kabineta eurokomesara Johanesa Hana.

Nakon odvojenih sastanaka u Briselu ni jedna od delegacija nije dala izjave za medije.

Mediji u Skoplju, pozivajući se na partijske izvore, navode da je delegacija SDSM koju predvodi potpredsjednica te stranke Radmila Šekerinska na razgovorima u Briselu ponovila ranije iznijete stavove opozicije - zahtjev za ostavku Vlade Makedonije, javnog tužioca i rukovodstva državne makedonske televizije.

U odvojenim razgovorima sa europoslanicima delegacija VMRO DPMNE, na čijem je čelu ministar spoljnih poslova Nikola Poposki, ponovila je ranije iznijete stavove te stranke, čiji je lider makedonski premijer Nikola Gruevski, da kriza treba da ima pravnu završnicu u policijskom slučaju "Puč", dok su o zahtjevima opozicije mogući pregovori, osim o ostavci Vlade i novim izborima.

Ranije je najavljeno da europoslanici koji su inicirali sastanak sa dvije makedonske partije neće iznositi svoje predloge za izlaz iz krize.

Dijalog dvije partije koji je danas otpočeo pod okriljem EU je pokušaj prevazilaženja političke i institucionalne krize, nastale zbog bojkota parlamenta od strane opozicionog SDSM od vanrednih parlamentarnih izbora u aprilu 2014. godine.

SDSM optužuje vladajući VMRO DPMNE da je neregularno organizovao izbore i sprovedeo ih pod neravnopravnim uslovima.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski optužio je krajem januara lidera SDSM Zorana Zaeva za "rušenje ustavnog poretka", zbog čega je protiv njega podnijeta krivična prijava i oduzet mu je pasoš, dok je pet lica uhapšeno u policijskoj akciji "Puč".

U isto vrijeme Zaev je optužio Gruevskog da je, preko Uprave za bezbjednost i kontrašpijunažu, nelegalno prisluškivao 20.000 građana Makedonije među kojima i više od 100 novinara, kao i za zloupotrebe koje je do sada u više navrata "dokazivao" preko prisluškivanih razgovora vladinih zvaničnika.

Lider najveće albanske stranke Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti, koja je dio vladajuće koalicije sa VMRO DPMNE, zatražio je danas od Brisela da i ta partija bude uključena u razgovore o prevazilaženju političke krize u Makedoniji.