Šešelj mora da se vrati u Hag: Ne vraćam se, neka me hapse

"Svako opiranje će umanjiti šansu da bude kasnije pušten. Ukoliko nastavi sa ovakvim izjavama, čini sebi medvjeđu uslugu", rekao je Ljajić u Dnevniku RTS
0 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 30.03.2015. 18:36h

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj kazao je da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i da ostaje pri svemu što je govorio od kada se vratio u Beograd.

"Da vidimo kako će sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić da me hapse", rekao je haški optuženik Šešelj za Novosti.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala zatražilo je danas od Pretresnog vijeća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju lidera SRS i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, saopštio je Haški tribunal.

Šešelj je najavio da će poslije podne biti u Boru gdje će, kako kaže, govoriti na tribini SRS.

"Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa. Neće biti lak posao da me hapse", naveo je Šešelj.

On tvrdi i da će država morati da ispoštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu "probati da ospori zahtjev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena".

Hrvatska pozdravlja oduku o povratku Šešelja u Hag

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je danas odluku žalbenog vijeća Haškog tribunala o povratku Šešelja u pritvor.

"To je najmanje što se može učiniti u ovoj fazi dok se već godinama čeka presuda. Svima je jasno da je on odgovoran za ratne zločine, da je ratni zločinac i mjesto mu je u Hagu", rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Poreču.

Odluku sudskog veća pozdravila je i prva potpredsjednica Vlade i ministarska spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Ona je rekla da je to, "u skladu s pravnom procedurom i međunarodnim pravnim standardima, s obzirom da je poslije puštanja iz pritvora Vojislav Šešelj vrlo agresivno politički djelovao", prenijela je agencija Hina.

"Štetio je svima, a svakako odnosima u regionu. S obzirom na te činjenice, to je odlična odluka i to je ono što smo tražili od samog početka i na šta smo upozoravali, znajući o kome se radi", ukazala je hrvatska ministarka.

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je da je Šešelj prekršio sva pravila kojih se morao držati na privremenoj slobodi i da treba da sasluša presudu u Hagu.

Ljajić: Za Šešelja najbolje da se sam preda

Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je za Šešelja najbolje da se sam preda i vrati u pritvor.

"Svako opiranje će umanjiti šansu da bude kasnije pušten. Ukoliko nastavi sa ovakvim izjavama, čini sebi medvjeđu uslugu", rekao je Ljajić u Dnevniku RTS.

On je naveo da Srbija, nakon odluke žalbenog vijeća, čeka odluku Pretresnog vijeća, a nakon toga će moći da govori o svojim narednim koracima.

Prema njegovim riječima, kada u jednom predmetu postoji ovoliko pravnih presedana, od odlaska Šešelja u Hag, njegovog puštanja, zatim današnje odluke, onda je "svaka politička implikacija ovih događaja legitimna i realna".

"Ne možete nikog da uvjerite na nema političkih implikacija. Važno je da hladne glave uđemo u sve ovo, da ne dajemo značaj koji događaj nema", naglasio je Ljajić.

Vučić: Narednih dana o odluci Tribunala

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Srbija narednih dana izjasniti o odluci Žalbenog vijeća Haškog tribunala da se predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj vrati u pritvor.

"Kada bih izgovorio sve što osjećam u ovom trenutku, neko bi mislio da nisam u stanju da sakrijem ljutnju i bijes zbog nemoralnih odluka koje su neki donijeli", kazao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Povodom Šešeljeve izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, premijer je rekao da on ima pravo da "mijenja svoju politiku i svoje ponašanje i da se ponaša odgovorno ili neodgovorno".

Vučić je ocijenio da je očigledno da njegov govor povodom godišnjice NATO bombardovanja SRJ "nije naišao na opšte simpatije svjetske javnosti", ali da on "ne želi da mijenja ni svoje srce ni um ni obraz", kao i da stabilnost Srbije nema cijenu.

Dačić: Odluka Haga ugrožava stabilnost Srbije i regiona

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je odluka Haškog tribunala da se Šešelj vrati u Hag "perfidna i skandalozna", i da ugrožava stabilnost Srbije i čitavog regiona.

"Republika Srbija nijednim aktom nije bila upoznata ni sa odlukom o puštanju Vojislava Šešelja, a ni sada sa odlukom o njegovom povratku. Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, niti bilo koji državni organ, do ovog trenutka nije dobilo zvanično obavještenje od strane Haškog tribunala o današnjoj odluci", naveo je Dačić.

Žalbeno vijeće haškog tirbunala naložilo je Pretresnom vijeću da momentalno opozove odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i da naredi njegov povratak u pritvorsku jedinicu u Ševeningenu.

Nakon toga Srbija i Holandija će se ponovo izjašnjavati o njegovom puštanju na slobodu, a Pretresno vijeće će nakon toga ponovo procjeniti mogućnost da Šešelju bude dozvoljen privremeni izlazak na slobodu.

Žalba Tužilaštva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je primjereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje.

Među navedenim aktivnostima navedene su Šešeljeve izjave se neće dobrovoljno vratiti u Hag, prijetnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su uvrijedljive za žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdrastveno stanje.

Tužilaštvo dovodi u pitanje i ocjene o lošem zdravstenom stanju optuženog i traži da uslovi nejgovog boravka na slobodi, ukoliko takva odluka ponovo bude doneta, budu pooštreni.

Sudsko vijeće odobrilo je puštanje lidera SRS iz Haškog tribunala 6. novembra prošle godine, a razlog je bilo omogućavanje adekvatnog liječenja metastaze raka na jetri.

Sudije Žalbenog vijeća smatraju da u Hagu mora biti održana nova rasprava na kojoj bi sve zainteresovane strane - Šešelj, tužilaštvo, Srbija i Holandija, mogle da iznesu svoje stavove.

Tek potom bi sud morao da, na osnovu novih podataka, donese odluku da li lider radikala ostaje na privremenoj slobodi ili mu se ona ukida.

Bonus video: