Zaev: Gruevski primio mito od 20 miliona eura

Od početka godine vlasti i opozicija razmjenjuju optužbe što je zemlju uvelo u duboku političku krizu. Zaev smatra da kriza ne može da bude prevaziđena bez intervencije međunarodne zajednice
1 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.03.2015. 18:54h

Vođa makedonske ljevičarske opozicije Zoran Zaev optužio je danas premijera Nikolu Gruevskog da je primio 20 miliona eura da bi bez tendera dodijelio kineskim firmama izgradnju dvije dionice autoputa.

"Radi se o jednom od najvećih skandala vezanih za korpuciju ne samo u našoj zemlji, nego u regionu", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Po navodima Zaeva, premijer je primio taj iznos da bi bez tendera povjerio kineskim firmama izgradnju dionica autoputa od Kičeva do Ohrida i od Miladinovaca do Štipa.

Vrijednost radova procijenjena je na 570 miliona eura, rekao je on.

Ipak zaključak tog ugovora odobrio je u oktobru 2013. Parlament, kao što je predviđeno zakonom kad nema tendera, navodi agencija Frans pres.

Od početka godine vlasti i opozicija razmjenjuju optužbe što je zemlju uvelo u duboku političku krizu. Zaev smatra da kriza ne može da bude prevaziđena bez intervencije međunarodne zajednice.

Predstavnici najveće makedonske vladajuće partije VMRO DPMNE i najvećeg opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) koji od aprila prošle godine ne učestvuje u radu parlamenta, sastaće se u ponedjeljak u Briselu, pod okriljem Evropskog parlamenta.

To će biti prvi pokušaj da počnu pregovori dvije partije da bi se prevazišla institucionalna kriza, nastala pošto opozicioni SDSM bojkotuje parlamentu, optužujući VMRO DPMNE da je neregularno organizovao izbore i sproveo ih pod neravnopravnim uslovima.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski optužio je krajem januara lidera SDSM Zorana Zaeva za "rušenje ustavnog poretka", zbog čega je protiv njega podnijeta krivična prijava i oduzet mu je pasoš, dok je pet lica uhapšeno.

U isto vrijeme Zaev je optužio Gruevskog da je, preko Uprave za bezbjednost i kontrašpijunažu, nelegalno prisluškivao 20.000 građana Makedonije među kojima i više od 100 novinara, kao i za zloupotrebe koje je do sada u 13 navrata "dokazivao" preko prisluškivanih razgovora vladinih zvaničnika.

Zaev i SDSM su protiv premijera Gruevskog do sada podnijeli i više krivičnih prijava za krivična djela u vezi s objavljivanjem prisluškivanih telefonskih razgovora.

Bonus video: