VMRO DPMNE i SDSM

EU posreduje između makedonskih partija

To će biti prvi pokušaj da počnu pregovori dvije partije da bi se prevazilazišla institucionalna kriza, nastale pošto opozicioni SDSM bojkotuje parlamentu, optužujući VMRO DPMNE da je neregularno organizovao izbore i sprovedeo ih pod neravnopravnim uslovima
0 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Beta/AP
Nikola Gruevski, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.03.2015. 13:02h

Predstavnici najveće makedonske vladajuće partije VMRO DPMNE i najvećeg opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) koji od aprila prošle godine ne učestvuje u radu parlamenta, sastaće se u ponedjeljak u Briselu, pod okriljem Evropskog parlamenta.

To će biti prvi pokušaj da počnu pregovori dvije partije da bi se prevazilazišla institucionalna kriza, nastale pošto opozicioni SDSM bojkotuje parlamentu, optužujući VMRO DPMNE da je neregularno organizovao izbore i sprovedeo ih pod neravnopravnim uslovima.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski optužio je krajem januara lidera SDSM Zorana Zaeva za "rušenje ustavnog poretka", zbog čega je protiv njega podnijeta krivična prijava. i oduzet mu je pasoš, dok je pet lica uhapšeno.

U isto vrijeme Zaev je optužio Gruevskog da je, preko Uprave za bezbjednost i kontrašpijunažu, nelegalno prisluškivao 20.000 građana Makedonije među kojima i više od 100 novinara, kao i za zloupotrebe koje je do sada u 13 navrata "dokazivao" preko prisluškivanih razgovora vladinih zvaničnika.

Zaev i SDSM su protiv premijera Gruevskog do sada podnijeli i više krivičnih prijava za krivična djela u vezi s objavljivanjem prisluškivanih telefonskih razgovora.

SDSM će na sastanku u Briselu predstavljati Radmila Šećerinska, a VMRO DPMNE najvjerovatnije ministar spoljnjih poslova Nikola Poposki.

Očekuje se da sastanku prisustvuju trojica poslanika Evropskog parlamenta: Edvard Kukan iz demohrišćanske grupe, liberal Ivo Vajgl, izvjestilac za Makedoniju u Evropskom parlamentu i Ričard Hovit iz grupe socijalista.

Najavljeno je da trojica europoslanika na sastanku s dvije makedonske partije neće iznijeti predloge za izlaz iz krize.