Tači: Bez Kosova nema stabilnog Balkana

"Za Kosovo je ravnopravno učešće na ovoj konferenciji snažan signal da se bez Kosova ne može zamisliti stabilan Balkan, kao i integracija Balkana u Evropsku uniju", rekao je Tači na otvaranju skupa
4 komentar(a)
Hašim Tači, Johanes Han, Foto: Beta/AP
Hašim Tači, Johanes Han, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.03.2015. 16:05h

Zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači izjavio je danas na ministarskom skupu ministara zapadnog Balkana u Prištini da nema stabilnog Balkana bez Kosova.

"Za Kosovo je ravnopravno učešće na ovoj konferenciji snažan signal da se bez Kosova ne može zamisliti stabilan Balkan, kao i integracija Balkana u Evropsku uniju", rekao je Tači na otvaranju skupa.

Kosovski šef diplomatije je izjavio da će Kosovo biti predvodnik u konsolidaciji mira i otvaranja novog poglavlja pomirenja na zapadnom Balkanu.

"Ova konferencija danas u Prištini za nas je još jedan korak dalje u ostvarivanju ovog značajnog cilja naše budućnosti, budućnosti naše djece", rekao je Tači.

On je ocijenio da je Evropska unija počela proces saradnje u oblastima infrastrukture i energetike sa zemljama zapadnog Balkana i to ocijenio izuzetno značajnim.

Komesar za politike dobrosusjedstva i proširenja Johanes Han govorio je o značaju zajedničkih projekata zemalja zapadnog Balkana usredsređujući se na infrastrukturne i energetske projekte.

On je ocijenio izužetno značajnim projekte na željeznici i rekao da je to najbolji način ukidanja barijera za funkcionisanje unutrašnjeg tržišta.

Prema njemu, na isti način treba da se povezuju i glavni ekonomski centri i luke.

Zatražio je da zemlje budu realne i odrede prioritete što se tiče projekata koje finansira Evropska unija.

"Treba ponuditi najznačajnije investicije i pritom treba da budemo pažljivi da izaberemo prioritete. Takođe, ako smo odlučni da podržimo ekonomski razvoj treba da radimo zajedno", naveo je Han.

Evropski komesar je rekao da projekti ne treba da se zadrže samo na infrastruskturi i energetici, već da treba imati strateški pogled na razvoj koji će Balkan približiti EU.

Učesnicima konferencije se video porukom obratila i evropska komesarka za transport Violeta Bulc, čime je završen dio konferencije koji je bio otvoren za medije.

Na skupu su predstavnici Kosova, Srbije, Makedonije, Crne Gore, BiH i Albanije.

Bonus video: