Gruevskog iz Crne Gore izveli zamjenik mađarskog ambasadora i konzul

"Teritoriju Crne Gore napustio je istog dana, preko graničnog prelaza Dobrakovo, u 22.16 časova. U Srbiju je ušao automobilom registarskih oznaka 55A05 u kojem se nalazio Časar Jozef Zoltan i Feleđazi Šaba. Obojica su nosioci diplomatskog pasoša Mađarske", kazao je sagovornik "Vijesti"
402 pregleda 9 komentar(a)
Nikola Gruevski, Viktor Orban, Foto: Wikimedia.org
Nikola Gruevski, Viktor Orban, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 16.11.2018. 06:36h

Odbjegli bivši makedonski premijer Nikola Gruevski je u Mađarsku, gdje je zatražio azil, stigao preko Crne Gore, saopšteno je "Vijestima" iz Uprave policije.

On je u Crnu Goru ušao 11. novembra u 19.19 časova, na graničnom prelazu Božaj, kazao je sagovornik „Vijesti” i dodao da je osuđeni Makedonac tada koristio ličnu kartu na svoje ime.

"Nije se pojavila nikakva zaštitna mjera na sistemu za pretrage”, kazao je izvor. Prema istim informacijama, Gruevski se nalazio u vozilu „folksvagen džeta” registarskih oznaka CD 1023.

Rečeno je da je bio u društvu sa Kulsar Antala i Varsalvai Šaba, koji su nosioci diplomatskog pasoša Mađarske.

"Teritoriju Crne Gore napustio je istog dana, preko graničnog prelaza Dobrakovo, u 22.16 časova. U Srbiju je ušao automobilom registarskih oznaka 55A05 u kojem se nalazio Časar Jozef Zoltan i Feleđazi Šaba. Obojica su nosioci diplomatskog pasoša Mađarske", kazao je sagovornik "Vijesti".

Na zvaničnom sajtu mađarske ambasade u Podgorici, navodi se da je Zoltan zamjenik ambasadora Mađarske u Crnoj Gori, a Šaba konzul. Pored ambasade u Podgorici, Mađarska u Crnoj Gori ima i konzulat u Herceg Novom.

U saopštenju Uprave policije navodi se da je crnogorska policija u ovom slučaju ispoštovala zakonske procedure.

Albanska policija je sinoć saopštila da je Gruevski namjeru da zatraži azil u Mađarskoj izrazio u mađarskoj ambasadi u Tirani, a 11. novembra malo poslije sedam sati uveče prešao je granični prelaz Hani Hotit prema Crnoj Gori u vozilu mađarske ambasade, prenio je portal "Balkan insajt".

Juče je iz kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana potvrđeno da je Gruevski zatražio azil u ambasadi u inostranstvu, ali su odbili da navedu o kojoj se ambasadi radi ili kako je kasnije stigao do Službe za imigracije i azil u Budimpešti, gdje je saslušan i gdje je zapravo podnio neophodnu dokumentaciju.

Šef Orbanovog kabineta Gergelij Đuljaš je odbio da odgovori da li je mađarska ambasada pomogla Gruevskom da stigne od Tirane do Budimpešte i da li je stigao kopnom ili avionom. Takođe je kazao da Mađarska nije učestvovala u bjekstvu Gruevskog iz Makedonije.

"Prema mojim saznanjima, on je u našoj ambasadi dao izjavu o prijetnjama za svoju bezbjednost... što opravdava odluku da bude saslušan u Budimpešti, a ne u tranzitnim zonama”, kazao je Guljaš.

Posljednjih dana se dosta spekulisalo kako je bivši makedonski premijer napustio zemlju, budući da su mu prošle godine oduzeti lični i diplomatski pasoš.

Makedonskim državljanima je za ulazak i u Crnu Goru i u Srbiju potrebna samo lična karta.

U trenutku kada je Gruevski ušao u Crnu Goru, za njim u Makedoniji nije bila raspisana potjernica. Makedonske vlasti su u ponedjeljak veče (12. novembar) izdale nacionalni nalog za hapšenje Gruevskog, nakon što se on u predviđenom roku nije javio na izdržavanje zatvorske kazne u Istražni zatvor u Skoplju. Međunarodna Interpolova potjernica za Gruevskim izdata je 13. novembra.

Mediji su posljednjih dana pisali da je Gruevski u Mađarsku stigao koristeći lažni pasoš, a pisalo se i da je posjedovao bugarsku putnu ispravu, što je juče demantovala zvanična Sofija.

"Nikola Gruevski nije bugarski državljanin i nije podnio dokumenta za bugarsko državljanstvo. Gruevskom Ministarstvo za unutrašnje poslove nije izdalo bugarski pasoš”, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde Bugarske.

Povodom slučaja Gruevski juče su se oglasile i Sjedinjene Države, a portparol Stejt departmenta rekao je za „Politiko” da su makedonski sudovi „nakon temeljnog i transparentnog pravnog procesa osudili Gruevskog zbog zloupotrebe položaja na dvije godine zatvora”.

"Više sudova je potvrdilo osuđujuću presudu. Takođe, Gruevski je optužen u još četiri krivična procesa. Mi vjerujemo da je prikladno da ti pravni procesi u Makedoniji budu nastavljeni”, naveo je portparol američkog ministarstva spoljnih poslova.

Bivši makedonski premijer pobjegao je u Mađarsku da bi izbjegao izdržavanje kazne od dvije godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog “mercedesa”, vrijednog 600 000 eura. Na Fejsbuku je Gruevski u utorak napisao da je "u posljednjih nekoliko dana primio bezbroj prijetnji po život” i da je u Budimpešti, gdje je od mađarskih vlasti zatražio politički azil.

Istraga o umiješanosti policije u bjekstvo Gruevskog

Portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski kazao je juče da će ministarstvu pravde Mađarske ovih dana biti dostavljen zahtjev Makedonije za ekstradiciju odbjeglog bivšeg premijera.

On je na konferenciji za novinare rekao da je započet proces za ekstradiciju Gruevskog i da se priprema obimna dokumentacija, od oko 400 strana, koja će biti prevedena na mađarski i dostavljena vlastima Mađarske. Bošnjakovski je potvrdio da se utvrđuje način na koji je poslanik i bivši premijer napustio Makedoniju i ko mu je pomogao.

"Odjeljenje unutrašnje kontrole MUP sprovodi postupak za moguću umiješanost policajaca, a Sektor unutrašnjih poslova Skoplje radi na utvrđivanju načina bjekstva i da li su mu eventualno pomogle osobe spolja”, rekao je Bošnjakovski. Osim policije, i makedonsko državno tužilaštvo je započelo predistražni postupak o bjekstvu osuđenog Nikole Gruevskog u Mađarsku.

"U vezi sa tim događajem postoje osnovane sumnje da su određena službena lica, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlašćenja, omogućile osuđenom da nelegalno napusti Makedoniju”, saopštilo je tužilaštvo.

Bonus video: