Uhapšen i "Neđo Kasapin": Osmoro u pritvoru zbog Srebrenice

Glavni tužilac Haškog tribunala izjavio je danas da je hapšenje osoba u Srbiji veoma pozitivan razvoj događaja i potvrda da se poboljšava regionalna saradanja tužilaštava na hapšenju i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine
53 pregleda 0 komentar(a)
Srebrenica, Foto: Beta/AP
Srebrenica, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.03.2015. 20:28h

Srpska policija je uhapsila osam osoba optuženih za učestvovanje u pokolju više od 1.000 muslimana na periferiji Srebrenice, javlja agencija Associated Press.

U pitanju su prva hapšenja za genocid koji se dogodio 1995. godine. U saopštenju Tužilaštva za ratne zločine navodi se da je, po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, sedam osoba uhapšeno na više lokacija u Srbiji, piše Blic. Još jedna osoba je uhapšena nešto kasnije.

"Profesionalno izvedenom akcijom pripadnika MUP-a Srbije, sedam osumnjičenih - N.M, A.G, M.B, A.D, B.M, J.P i D.P, sprovedeno je u Tužilaštvo", navodi se u saopštenju.

AP navodi da je "najvažnija osoba" koja je danas uhapšena Nedeljko Milidragović, komandant koji je imao nadimak "Neđo Kasapin", i koji je posle rata postao uspješan biznismen u Srbiji.

Tužilaštvo za ratne zločine donijelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv bivših pripadnika Centra za obuku "Jahorina" u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, zbog sumnje da su u Srebrenici, na lokalitetu Kravice, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Među žrtvama je više od 1.000 civila muslimanske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci identifikovani u masovnim grobnicama na više lokacija, među kojima su Glogova 1 i 2 i Ravnice.

Tužilaštvo i MUP, piše Blic, tragaju za još nekoliko lica za koja se pretpostavlja da su u susjednim zemljama.

Bramerc: Hapšenja u Srbiji znak bolje regionalne saradnje

Glavni tužilac Haškog tribunala Srež Bramerc izjavio je danas da je hapšenje osoba u Srbiji, optuženih za zločine u Srebrenici, veoma pozitivan razvoj događaja i potvrda da se poboljšava regionalna saradanja tužilaštava na hapšenju i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine.

Navodeći da je Haški tribunal "pružio određene informacije u vezi sa ovim slučajem", Bramerc je u Banjaluci rekao da nije bilo nikakvog političkog pritiska da se te osobe uhapse.

"U svakom slučaju, time se neće baviti Haški tribunal. To je predmet na kome su radile kolege iz BiH i iz Beograda i svakako će se njime baviti lokalno sudstvo", dodao je Bramerc.

Glavni tužilac Haškog tribunala danas je u Banjaluci razgovarao sa predstavnicima nevladinih udruženja iz Republike Srpske, koja okupljaju žrtve iz proteklog rata u BiH.

EK: Snažna podrška radu Tužilaštva za ratne zločine

Evropska komisija saopštila je povodom današnjeg hapšenja osam osoba osumnjičenih za ratne zločine u Srebrnici da "snažno" podržava aktivnosti srpskog Tužilaštva za ratne zločine.

"Komisija je primila k znanju vijest o hapšenju bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske u sklopu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su navodno učestvovali u masakru u Srebrenici", navodi se u saopštenju Delegacije EU u Srbiji.

Evropska komisija pridaje "veliki značaj postupanju domaćih vlasti u optužbama za ratne zločine, kao i regionalnom pomirenju" i u tom smislu "snažno podržava aktivnosti srpskog Tužilaštva za ratne zločine".

Komisija će, u kontekstu borbe protiv prakse nekažnjavanja, nastaviti da pomno prati dalje postupke u tom konkretnom predmetu, dodaje se u saopštenju.

U vrijeme rata u BIH Srebrenica je bila muslimanska enklavu u istočnoj BiH koja je formalno bila pod zaštitom UN. Napad na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se pet dana kasnije ulaskom Vojske Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića u grad.

Mladić je uhapšen 2011. godine i nalazi se u Hagu.

Današnja hapšenja, kako navodi AP, prvi su pokušaj Srbije da privede pravdi lica koja su izvršavala zločine.

Bonus video: