Filaret smijenjen na inicijativu Amfilohija

Prema saznanjima "Novosti", vladika Filaret razriješen je na osnovu izvještaja koji je dostavila posebna crkvena komisija, koju je Sinod prethodno formirao sa zadatkom da ispita sve navode na račun episkopa
185 pregleda 0 komentar(a)
Filaret, Foto: Arhiva Vijesti
Filaret, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.03.2015. 20:49h

Vladika Filaret razriješen je dužnosti episkopa mileševskog, saznaju beogradske "Novosti", koje ističu da je inicijativa za smjenu potekla od mitropolita crnogorsko-primorski Amfilohija.

Odluku o njegovoj smjeni donio je danas Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve. Mitropolit Amfilohije prisustvovao zasjedanju u Beogradu.

Do izbora novog vladike, eparhijom će upravljati episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Prema saznanjima "Novosti", vladika Filaret razriješen je na osnovu izvještaja koji je dostavila posebna crkvena komisija, koju je Sinod prethodno formirao sa zadatkom da ispita sve navode na račun episkopa.

Više od 700 Bjelopoljaca bojkotovalo je 25. januara Filareta, koji je arhijerejsku liturgiju služio u manastiru u Kumanici, koji su tim činom podržali mohana Nikolaja.

Mediji u Srbiji prije mjesec su prenijeli pismo monaha Nikolaja, koji je iznio teške optužbe na račun episkopa Filareta, optuživši ga, između ostalog, za “strahovladu”, krađu i da u Eparhiji okuplja “homoseksualce, pedofile i alkoholičare“...

Prije početka liturgije vjernici su napustili manastir, i osim lične pratnje, sveštenoslužitelja i monaha, vjernika nije bilo sve dok Filaret nije napustio crkvu.

Pri izlasku episkopa iz crkve, niko od vjernika nije uzeo blagoslov od Filareta, koji je uzvikivao narodu: „Dobrodošli u Srbiju, dobrodošli u Srbiju“, dok su mu oni odgovarali „došli smo kod oca Nikolaja, kod oca Nikolaja“.

Članovi ovog tijela nedavno su boravili dva dana u manastiru Mileševi, poslije čega su potpisali izvještaj u kome se predlaže Filaretovo razrješenje.

Neposredno prije početka sjednice Sinoda, Filaret je imao susret sa patrijarhom SPC-a Irinejem.

Kako napominje beogradski list, Filaret je na čelu Mileševske eparhije proveo nepunih 16 godina.

Bonus video: