PODRŠKA STIGLA I IZ POLJSKE, GRČKE, ČEŠKE...

Volkov: Patrijarh SPC podržao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovskog patrijarhata

Predstavnik za štampu Patrijarha moskovskog Kirila, Aleksandar Volkov JE kazao da bi lokalne, odnosno nacionalne pravoslavne crkve, mogle da iniciraju crkvenu skupštinu o problemu povodom odluke Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da prizna autokefalnost crkve u Ukrajini
248 pregleda 10 komentar(a)
Patrijarh Irinej, Foto: BETAPHOTO/Jovo Mamula
Patrijarh Irinej, Foto: BETAPHOTO/Jovo Mamula
Ažurirano: 13.01.2019. 10:37h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej je sa patrijarsima Aleksandrijske i Jerusalimske pravoslavne crkve podržao kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovskog patrijarhata.

To je izjavio predstavnik za štampu Patrijarha moskovskog Kirila, Aleksandar Volkov, prenosi Tanjug.

On je za agenciju Tass dodao da su tu podršku izrazili i poglavari Poljske i Češke pravoslavne crkve, kao i predstavnici Grčke pravoslavne crkve. 

Volkov je takođe kazao da bi lokalne, odnosno nacionalne pravoslavne crkve, mogle da iniciraju crkvenu skupštinu o problemu povodom odluke Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da prizna autokefalnost crkve u Ukrajini. 

On je dodao da bi bilo značajno čuti stav svih lokalnih pravoslavnih crkava po tom pitanju, koje je važno ne samo za pravoslavlje u Rusiji i Ukrajini, već mnogo više i za buduće postojanje ujedinjene globalne pravoslavne zajednice. 

Patrijarh Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevskog patrijarhata, Filaret je rekao da Ukrajinu možda dijele nedjelje od priznanja autokefalnosti uprkos žestokom protivljenju Moskve.

Preporučujemo za Vas