Gornja Maoča: Djeca brišu znakove ID pred njemačkim novinarima

“Ako tražite teroriste, ovdje ih sigurno nećete pronaći. Mi živimo mirnim životom po pravilima Islama i posljednje što nam treba su novinari. Imam ženu, dvoje djece i moj san da postanem poznat davno je nestao”
83 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2015. 11:02h

Novinari nJemačkog Tagesšpigla su posjetili Gornju Maoču, selo u BiH koje se smatra glavnim trening kampom za buduće džihadiste.

Reporteri njemačkog lista su naveli da je Bosna i Hercegovina najveći regrutni centar Islamske države u cijeloj Evropi, ne samo za lokalno stanovništvo, već i za strance, sa njemačkim, austrijskim i srpskim državljanstvom, prenosi Jutarnji list.

“Blatnjavim putevima smo došli do ozloglašenog sela u brdima sjeveroistočne Bosne. Tabla sa imenom sela uopšte ne postoji. Nema signala mobilne telefonije, ali lokalnom stanovništvu to i ne treba, već znaju da smo ovdje. Čim su nas primjetili počeli su da skidaju crne zastave Islamske države. Na jednom zidu je kredom bio nacrtan simbol ID, a djeca su odmah istrčala iz kuća i počela da ga brišu kamenom“, navodi se u tekstu njemačkog medija. Njemcima je odmah po dolasku prišao Edis Bosnić, alfa i omega vehabijskog pokreta u Gornjoj Maoči.

Ovom prilikom je bio miran i pristojan, tvrdio je da ne podržava nasilje, iako njegov Tviter profil tvrdi suprotno. Tamo se jasno vidi da mu Islamska država nije nimalo mrska...

“Ako tražite teroriste, ovdje ih sigurno nećete pronaći. Mi živimo mirnim životom po pravilima Islama i posljednje što nam treba su novinari. Imam ženu, dvoje djece i moj san da postanem poznat davno je nestao”, rekao je Bosnić. Selo Gornja Maoča je došlo u centar pažnje poslije otkrivanja Federalne televizije da se na jednoj od kuća vijorila zastava Islamske države.

Galerija

Bonus video: