Oslobađaju se viška municije: BiH pomaže borbu protiv Islamske države

Odluku o donaciji municije usaglasilo je Predsjedništvo BiH, a na zahtjev Sjedinjenih Američki Država, koje su tražile da se BiH priključi koaliciji za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država
62 pregleda 1 komentar(a)
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.03.2015. 19:17h

Bosna i Hercegovina (BiH) doniraće iračkoj vladi više od 500 tona municije, čime će BiH dati svoj doprinos u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država (ID), izjavio je za sarajevski Dnevni avaz Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH.

BiH će donirati 15 miliona metaka kalibra 7,9 milimetara i 400.000 metaka kalibra 14,5 milimetara, koji predstavljaju viškove municije u vlasništvu Oružanih snaga (OS) BiH.

Odluku o donaciji municije usaglasilo je Predsjedništvo BiH, a na zahtjev Sjedinjenih Američki Država, koje su tražile da se BiH priključi koaliciji za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država.

Osmić je rekao da se Ministarstvu odbrane BiH obratila Američka ambasada s upitom da li bi BiH učestvovala u doniranju municije vladi Iraka, kako bi dala svoj doprinos u borbi protiv ID.

"U proceduri koju sprovodimo Ministarstvo se obratilo Predsjedništvu BiH. U ovom trenutku imamo još oko 16.000 tona viškova naoružanja koje dugo stoji u magacinu, postaje, na neki način, nestabilno, opasno za čuvanje i mi se tih viškova moramo riješiti", kazao je Osmić.

Bonus video: