Cijeli region zahvatilo nevrijeme

0 komentar(a)
snijeg, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
snijeg, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 07.03.2015. 21:12h

Olujni vjetrovi, preobilne padavine, poledica i klizišta otežavaju život u cijeloj oblasti Balkana, javljaju regionalni mediji.

U dvije opštine u Bosni i Hercegovini u subotu je proglašeno vanredno stanje zbog visokih sniježnih nanosa koji su saobraćajno izolovali veći dio tih naselja, a dodatne probleme predstavlja nestanak struje.

Pri tom je u Glamoču proglašeno stanje elementarne nepogode, dok su vlasti u Han Pijesku proglasile vanredno stanje zbog sniježih nanosa iznad jednog metra, prenosi Hina.

U Glamoču problem predstavljaju snažan vetar i vrlo niske temperature, dok je veći dio Han Pijeska bez struja, zbog čega je uži dio grada ostao i bez vodosnabdjevanja.

U ove dvije opštine magistralni putevi su prohodni, ali su lokalni putevi sasvim zatrpani snijegom i slabo se čiste.

Saobraćaj je u principu otežan u višim područjima BiH, a prema Kupresu iz pravca Livna saobraća se samo jednom trakom.

U Hrvatskoj je zbog loših vremenskih prilika saobraćaj u prekidu ili otežan na mnogim pravcima. Zbog olujne bure autoput A1 između Svetog Roka i Posedarja ponovo je jutros zatvoren za sva vozila. Takođe je zatvoren i Paški most i put Maslenica-Zaton Obrovački, prenosi Indeks.hr.

Autoput Rijeka-Zagreb, između Kikovica i Delnica, otvoren je samo za putnička vozila.

Na Jadranskoj magistrali, između Bakra i Karlobaga, i na dubrovačkom mostu, saobraćaj je zabranjen za autobuse na sprat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

U prekidu su brojne trajektne linije na Jadranu, a na makarskom primorju bura i dalje ima orkanske udare od 130 km/h.

Zbog obilnih kiša i topljenja snega u Makedoniji, u bitoljskom, prilepskom i prespanskom regionu, kao i u Demir Hisaru je došlo do poplava, prenosi agencija MIA.

U regionu Bitolja i Prilepa je poplavljeno 800 do 1.000 hektara obradivog zemljišta.

Situacija na značajnijim putnim pravcima je ipak u poboljšanju. Tako prema saopštenju AMS Makedonije, ukinuta je zabrana saobraćaja za teška teretna vozila na putu od Krive Palanke do graničnog prelaza Deve Bair, dok je saobraćaj na putnom pravcu Veles - Skoplje normalizovan.

Što se tiče Srbije, gradski štab za vanredne situacije u Smederevu proglasio je danas vanredno stanje u selu Saraorci zbog poplava nakon izlivanja Golobočkog potoka.

Golobočki potok prolazi kroz Smederevsku Palanku, Veliku Planu i Smederevo, a u štabu su naveli da je problem neophodno riješiti u saradnji sa "Srbijavodama". Štab za vanredne situacije saopštio je da je situacija u Ralji i Kolarima teška, ali još uvek nije alarmantna.

Oko 500 potrošača u planinskom dijelu Prijepolja i danas nema struju, a osam ekipa radi na sanaciji elektromreže nakon sniježnog nevremena u toj opštini.

Predsjednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović kazao je agenciji Beta da su bez struje potrošači u planinskom dijelu opštine na pravcima prema Aljinovićima, Kamenoj Gori i Babinama.

"Prema posljednjim izvještajima sa terena, imali smo danas 67 trafostanica van pogona, što je za tridesetak manje nego juče. Struje još uvek nema nema preko 500 potrošača", rekao je Hašimbegović.

Vodostaj Lima je u granicama normalnog za ovo doba godine. U Prijepolju snijeg pada već tri dana, a danas je nešto slabijeg intenziteta.

Sniježne padavine su izazvane haos i širom Bugarske, a vanredno stanje je proglašeno u oblasti gradova Smoljan i Krdžali na jugu zemlje, gdje je težak snijeg prekinuo elektrovodove. Bez struje su mjesta Smoljan, Madan, Borino i Devin, kao i još preko trista naselja, prenosi agencija BTA.

Teška situacija je u gradovima Haskovo, Pazardžik i Plovdiv.

Obilne snežne padavine tokom gotovo 24 časa su otežale život u gotovo cijeloj zemlji, a naročito u oblasti Rodopa.

U nekim delovima Bugarske u prekidu je i železnički saobraćaj.

Bonus video: