PITANJE RAZGRANIČENJA BIH I CG

Izetbegović Tarneru: Pismo o pitanju Sutorine upućeno na pogrešnu adresu

Turner je u pismu Izetbegoviću upozorio da bi SAD mogle da obustave pomoć BiH, ako Sarajevo ne odustane od spora sa Crnom Gorom oko Sutorine
8 komentar(a)
Sutorina, Foto: Maps.google.com
Sutorina, Foto: Maps.google.com
Ažurirano: 07.03.2015. 11:14h

Stavovi izneseni u pismu o pitanju razgraničenja između Bosne i Hercegovine i Crne Gore upućeni su na pogrešnu adresu, jer se rasprava o tom pitanju odvija u Parlamentu BiH, naveo je član Predsjedništva Bakir Izetbegović u odgovoru na pismo američkog kongresmena Majkla Tarnera, navodi se u saopštenju

Izetbegovića, objavljenom na stranici Predsjedništva BiH.

Izetbegović je Tarnera uputio da pismo o pitanju razgraničenja pošalje rukovodstvu i nadležnim tijelima Parlamentarne skupštine BiH.

"Ukoliko ste, uprkos prethodno navedenoj činjenici, odlučili da ipak pišete Predsjedništvu, onda je trebalo da se obratite predsjedavajućem, Mladenu Ivaniću koji predstavlja tu instituciju. Naravno, postoji mogućnost da ste pismo naslovili na mene jer Vam je sugerisano da ja lično stojim iza inicijative pokrenute u Parlamentarnoj skupštini koja traži preispitivanje sporazuma o granici. Oni koji su Vas eventualno usmjerili prema meni su očigledno pogriješili", navedeno je u Izetbegovićevom odgovoru na Tarnerovo pismo.

Turner je u pismu Izetbegoviću upozorio da bi SAD mogle da obustave pomoć BiH, ako Sarajevo ne odustane od spora sa Crnom Gorom oko Sutorine.

On je, kako su prenijeli mediji, u pismu izrazio zabrinutost da rezolucija o Sutorini, kojom se osporava dogovoreno, predstavlja pokušaj stvaranja teritorijalnog spora koji bi zaustavio integracije u euroatlantske institucije, kao što je NATO.

Preporučujemo za Vas