RATNI ZLOČINI

Slučaj Štrpci: Optužnica protiv pet osoba nakon 22 godine

Optužnica će biti podignuta u nekoliko narednih dana, nakon tromjesečne istrage
78 pregleda 9 komentar(a)
Štrpci, Foto: Vijesti
Štrpci, Foto: Vijesti
Ažurirano: 27.02.2015. 10:08h

Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine će narednih dana podići optužnicu protiv pet lica osumjičenih u predmetu "Štrpci", potvrđeno je za B92.

Kako je rekao tužilac Vladimir Vukčević za Dnevnik Radija B92, nakon 22 godine od zločina, rasvijetljeno je kako je došlo i do otmice i do egzekucije.

"Nakon 22 godine, na pragu smo da razriješimo misteriju zvanu Štrpci. U zajednici sa kolegama iz BiH, uspjeli smo da rasvijetlimo kako je došlo do otmice, a kasnije i egzekucije tih ljudi", rekao je za Radio B92 Vladimir Vukčević.

Kako je najavio, optužnica će biti podignuta u nekoliko narednih dana, nakon tromjesečne istrage. "Optužnicu ćemo podići mi u Srbiji, gdje je pet okrivljenih. Vjerujem i da će kolege iz Bosne učiniti isto", rekao je Vukčević.

Srbijansko Tužilaštvo je saopštilo da se na osnovu naredbe tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, predistražni postupak u Srbiji vodio protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Na pitanje zašto je bilo potrebno 22 godine da se zločin rasvijetli, tužilac je još jednom ponovio da je bilo opstrukcija u državi, ali ni sada nije precizirao o čemu se radi. "Već sam javno rekao da je postojala opstrukcija u državnim organima koji su postupali po tome. O tome sam naširoko polemisao i u medijima", rekao je Vukčević. Tužilac je dodao da je karakteristika krivičnih djela ratnih zločina da se nikada ne stavlja tačka.

"Stalno se otkrivaju novi slučajevi, novi okrivljeni, nove žrtve. Ovo svakako nije definitivan broj izvršilaca koji su napravili taj zločin. Trudićemo se da istražimo do kraja", rekao je on. Kako je navelo Tužilaštvo, zajednički istražni tim je godinu i po dana, intenzivno, na području Srbije i BiH ispitao preko stotinu svjedoka i prikupio dokaze neophodne za podizanje optužnice. Akcijom dva tužilaštva 5. decembra 2014. godine uhapšeno je ukupno 15 osumnjičenih lica – pripadnika VRS i paravojne formacije „Osvetnici“ - pet na teritoriji Republike Srbije i 10 na teritoriji BiH, zbog postojanja osnovane sumnje da su 27.03.1993. godine učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar. Osumnjičeni su otete putnike odveli u školu u Prelovu, opljačkali i pretukli, da bi ih potom odveli do napuštene kuće blizu obale reke Drine gdje su ih hicima iz vatrenog oružja lišili života i bacili njihova tijela u Drinu.