Prekinuto suđenje Darku Šariću

Lazarević je zahtjev za izuzeće uputio pošto je, kako je naveo, došao do saznanja o tome da su lica koja su potpisala Sporazum o priznanju krivičnog djela u ovom postupku uputila pisma tužiocu i predsjedavajućem sudiji koji ih kasnije nije uvrstio u spis predmeta i učinio dostupnim javniosti
71 pregleda 0 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: FoNet
Darko Šarić, Foto: FoNet
Ažurirano: 23.02.2015. 17:18h

Suđenje Darku Šariću i članovima kriminalne grupe optuženim za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike prekinuto je danas poslije zahtjeva branioca prvooptuženog Dejana Lazarevića za izuzeće predsjednika Sudskog vijeća u tom potupku Siniše Petrovića.

Lazarević je zahtjev za izuzeće uputio pošto je, kako je naveo, došao do saznanja o tome da su lica koja su potpisala Sporazum o priznanju krivičnog djela u ovom postupku uputila pisma tužiocu i predsjedavajućem sudiji koji ih kasnije nije uvrstio u spis predmeta i učinio dostupnim javniosti.

"Oni su Vam u tim pismima nešto rekli, ali Vi do danas niste dostavili javnosti na uvid ta pisma, niti ste ih stavili u spis. Zahtjevam da se danas ta pisma u potpunosti pročitaju, a ako to ne prihvatite zahtjevaću vaše izuzeće", rekao je Lazarević obraćajući se predsjedniku Sudskog vijeća.

Branilac prvooptuženog rekao je da se u tim pismima nalaze optužbe lica koja su potpisala Sporazum o priznavanju krivičnog djela na račun Tužilaštva koje ih je prema njihovim riječima "prevarilo".

"Prema njima su učinjena krivična djela dok su potpisivali Sporazum o priznanju. Vi na ta pisma niste reagovali, već ste ih stavili u takozvane škart spise", kazao je Lazarević, obrazlažući zahtjev za izuzećem sudije Petrovića.

Sudsko vijeće je prethodno pored zahtjeva da se u sudnici pročitaju sporna pisma odbacilo i zahtjeve advokata Marka Kljajevića da se izvrši grafološko vještačenje potpisa lica koja su prihvatila Sporazum o priznavanju krivičnog djela kao i njegov zahtjev za neuropsihijatrijskim vještačenjem okolnosti pod kojima su ta lica priznala krivicu.

Sudsko vijeće je poslije dvadesetominutne pauze odlučilo da suđenje bude nastavljeno sjutra prepodne.

Darko Šarić se poslije četiri i po godine skrivanja, predao 18. marta 2014. godine i od tada je u pritvoru.

On još nije u cjelosti iznio odbranu, a u više navrata isticao je da nije kriv i da je proces protiv njega montiran.

Na šest spojenih optužnica je ukupno 36 članova Šarićeve grupe, ali je na optuženičkoj klupi, uz Šarića, još devet osoba, pošto je 14 u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobili status svjedoka saradnika.

Bonus video: