"Prije će Republika Srpska iz BiH, nego BiH u EU"

On smatra da je Evropa BiH dala "žešće i teže" uslove nego što su bili prije godinu dana i da međunarodna zajednica "čuva BiH nasiljem", te da zato zemlja ne može opstati
8 komentar(a)
Dodik, Foto: Betaphoto
Dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 19.02.2015. 10:23h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da će se RS prije odvojiti od Bosne i Hercegovine nego što će BiH ući u Evropsku uniju.

On smatra da je Evropa BiH dala "žešće i teže" uslove nego što su bili prije godinu dana i da međunarodna zajednica "čuva BiH nasiljem", te da zato zemlja ne može opstati.

"Osim pitanja mehanizma koordinacije i presude Sejdić-Finci,sada imamo još jedan uslov - da Evropska komisija procijeni da se radi o napretku po pitanju ekonomskih reformi", precizirao je Dodik, zapitavši se "kakve to reforme BiH ima".

On je napomenuo i da Hrvatska više ne skriva da želi da pomogne hrvatsku komponentu i nezaobilazna je i u Federaciji i u BiH.

"Narod mora da shvati da u BiH ništa ne funkcioniše... Ja nikada nisam pokušavao da srušim Ustav BiH, ali sam se suprostavljao rušenju ustavnog poretka", kazao je Dodik za TV N1, dodavši i da SNSD ima dovoljno pozicija na nivou BiH da može da utiče na političku situaciju.

On je govorio i o nedavno usvojenom Zakonu o javnom redu i miru u RS, koji je doživio brojne kritike jer obuhvata i društvene mreže, istakavši da njime niko nije spriječen da javno iznese mišljenje, ali da će nedopuštena vrsta javne komunikacije biti, vjerovatno, procesuirana.

Dodik je kritikovao i Tužilaštvo BiH, tvrdeći da je to "jedna nakaradna institucija" koja je politički motivisana.

On je zaključio da je međunarodna zajednica pogrešno procijenila da je "Milorad Dodik nečiji".

"Ja sam došao tu da branim interese srpskog naroda i Republike Srpske. To što je mene neko procjenjivao pogrešno, pa sad hoće da se vadi, to nije moja stvar", naveo je Dodik.

Bonus video: