Grabar Kitarović počela mandat za Tuđmanovim stolom

Grabar Kitarović je od smrti Franje Tuđmana krajem 1999. prva iz HDZ na mjestu šefa države. U međuvremenu je dva mandata na čelu države bio Stjepan Mesić, a u jednom mandatu Ivo Josipović
169 pregleda 2 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Betaphoto/HINA
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 19.02.2015. 11:39h

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović počela je danas petogodišnji predsjednički mandat.

Tome je prethodila primopredaja dužnosti koja je obavljena u srijedu s dosadašnjim predsjednikom Ivom Josipovićem.

U predsjedničkom kabinetu na Pantovčaku Kolindu Grabar Kitarović dočekala je postrojena Počasno-zaštitina jedinica, a novinarima je predsjednica pokazala svoju kancelariju u kojoj će sjedeti za radnim stolom koji je koristio prvi predsjednik Hrvatske, pokojni Franjo Tuđman.

Za tim stolom nije sjedio njen prethodnik Ivo Josipović.

Očekuje se da će Grabar Kitarović danas potpisati odluku o svojim savjetnicima i formirati Savjet za branitelje na čijem će čelu biti Ante Deur, jedan od vođa višemjesečnog protesta dijela ratnih veterana koji traže ostavke resornog ministra Predraga Matića i njegovih saradnika.

Nezvanično se navodi da će predsjednica popodne posjetiti branitelje koji protestuju ispred resornog ministarstva. Posjetila ih je i odmah nakon pobjede u drugom krugu izbora, 11. januara.

Već prvog dana mandata prve predsjednice Hrvatske promijenjena je zvanična web stranica predsjednika, pa su na njoj objavljeni šturi podaci, ali i inauguracioni govor Kolinde Grabar Kitarović i njena biografija.

U biografiji se ističe da su "Domovinski rat i žrtve branitelja temelj na kojem želi da nastavi da gradi bolju Hrvatsku".

Veliki dio biografije Grabar Kitarović posvetila je djetinjstvu u "skromnom mjestu Lubarska na Grobniku, u zaleđu Rijeke" gdje je rođena 1968.

"Tata je želio sina i zbog toga nije pripremio žensko ime. Mama mi je iz inata dala ime Kolinda, po pjesmi koju je pjevušio dok ju je vozio na putu do bolnice", navodi ona.

Takođe ističe da je "bila dijete prirode": "Vješto sam se penjala po stablima, kopala zemunice, trčala po pustim poljima dok je vjetar šibao moje lice, uvijek rumeno od sunca ili vjetra", napisala je predsjednica.

Takođe navodi detalje školovanja, da je diplomirala engleski i španski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka.

Od 1990-tih je članica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a obavljala je više funkcija u Ministarstvu spoljnih poslova.

Bila je ministarka spoljnih poslova i evropskih integracija. Na toj poziciji je bila do početka 2008. kada je postavljena za ambasadorku Hrvatske u SAD.

S te pozicije otišla je 2011. na mjesto pomoćnice generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju, i to kao prva žena na takvoj funkciji.

U biografiji ističe važnost porodice - muža Jakova i djece Katarine i Luke.

Kolinda Grabar Kitarović je od smrti Franje Tuđmana krajem 1999. prva iz HDZ na mjestu šefa države. U međuvremenu je dva mandata na čelu države bio Stjepan Mesić, a u jednom mandatu Ivo Josipović.

Bonus video: