Tači: Odlazak saboraca u Hag dokaz plemenitosti i pravednosti borbe OVK

Kosovski predsjednik je poručio da Kosovo vjeruje u čistotu borbe OVK i u pravdu
740 pregleda 2 komentar(a)
Tači, Foto: Betaphoto
Tači, Foto: Betaphoto

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je odlazak dvojice bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) da daju izjavu pred Specijalnom tužilaštvom dokaz plemenitosti i pravednosti borbe OVK.

Redovnim avionskim linijama za Hag ranije danas otputovali su bivši komandanti operativnih zona OVK Drenice i Lapa Sami Luštaku i Rustem Mustafa Remi.

Tači je na svom Fejsbuku naveo da Kosovo vjeruje u čistotu borbe OVK i u pravdu.

"Svjestan sam da mnoge nepravičnosti nisu dobile odgovor, ni od domaće niti međunarodne pravde, kao što je ubistvo 13.500 albanskih civila, više od 400 masakra, silovanje 20.000 albanskih žena, na hiljade još nestalih, etničko čišćenje oko milion Albanaca. Ali sa punim pravom kažem da zločini ne zastarijevaju i da će odgovorni izaći pred lice pravde", naveo je Tači.

Dodao je da odlazak na davanje izjave generala OVK Samija Ljuštakua i Rustema Mustafe, još jednom dokazuje plemenitosti i pravednosti borbe naroda Kosova i OVK.

"Kao vaš saborac i predsjednik zemlje imamo puno povjerenje u vrijednosti za koje smo se borili. Zajedno smo dobili mnoge bitke, slobodu i nezavisnost Kosova. Zajedno i ponosno dobićemo i sljedeće izazove", napisao je Tači.

Rustem Mustafa Remi je na aerodromu u Prištini izjavio da će uvijek odgovarati pred pravdom i ponovio da je nevin.

"Odgovaram na poziv Specijalnog suda za navode Dika Martija. Ja idem u svojstvu svjedoka i osumnjičenog. Mi smo nevini. Danas smo se sreli sa premijerom Ramušom Haradinajem i bili u kontaktu sa predsjednikom Tačijem", rekao je Mustafa.

Sami Ljuštaku je na Fejsbuku napisao: "Branio sam i braniću istinu, pravičnu borbu OVK".

On je rekao da bi mu bilo krivo da nije pozvan u Hag.

Haradinaj: Dokazaće se da je naša je borba uvijek bila čista i sveta

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da će se i pred Specijalnim sudom za ratne zločine bivših visokih oficira OVK dokazati da je borba OVK uvijek bila čista i sveta.

Haradinaj je uoči polaska za Hag danas posjetio Luštakua i Mustafu.

"Da je naša oslobodilačka borba bila čista i sveta, dokazaće se snažno uvijek i bilo gdje. Zajedno ćemo izaći čista lica i pred ovim izazovom", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Pored ove dvojice pred Specijalnim tužilaštvom od 22. do 24. januara biće ispitan i bivši visoki oficir OVK-a Nazif Mehmeti.

Za davanje izjave je pozvana, kako je sama potvrdila, i bivša pripadnica OVK Raimonda Reci koja živi u Americi.

Za iskaz 17. januara pozvan je bivši pripadnik OVK Remzi Šalja, ali je on to odbio i od objavljivanja poziva nalazi se u bjekstvu.

U Prištini su u decembru ispitani bivši predsjednik suda OVK-a Sokolj Dobruna, kao i bivši pripadnik OVK-a Safet Sulja.

Bonus video: