SEDMA GODIŠNJICA NEZAVISNOSTI

Jahjaga: Ovo još nije Kosovo kakvo želimo

"Mnogo je posla učinjeno. Učinjene su i greške. Bilo je više uspjeha, ali žrtvovanja su nastavljena i sa njima i izazovi jedan za drugim", rekla je Jahjaga
24 pregleda 5 komentar(a)
Jahjaga, Foto: Beta/AP
Jahjaga, Foto: Beta/AP
16.02.2019. 02:25h

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga večeras je poručila na proslavi sedme godišnjice nezavisnosti da je Kosovo stvoreno, ali da sada sve potencijale treba uložiti da se stvori država kakvu svi njeni građani žele.

"Na sedmu godišnjicu imam jednu poruku a ona glasi Kosovo smo stvorili u potpunom smislu riječi. Republika Kosovo je nepobitna i nepovratna realnost," rekla je Jahjaga na prijemu koji je priredila za diplomatski kor i predstavnike institucija zemlje.

Jahjaga je rekla da su građani Kosova ostvarili vjekovnu težnju da žive dostojanstvenim životom i da su istovremeno oživotvorili viziju arhitekte nezavisnosti - bivšeg predsjednika Ibrahima Rugove i poštovali “krv boraca koji su dali svoj život za slobodu".

"Mnogo je posla učinjeno. Učinjene su i greške. Bilo je više uspjeha, ali žrtvovanja su nastavljena i sa njima i izazovi jedan za drugim. Često puta smo bili razočarani, izolovani, beznadežni, osetili smo se nemoćnim, razočaranim i umornim. Ovo još uvijek nije Kosovo kome smo se nadali i koje smo željeli", rekla je Jahjaga.

Ona je istakla da Kosovo pripada svim njenim građanima. 

"Rame uz rame sa nama, građanima Kosova, u izgradnji Kosova postrojio se cijeli demokratski svijet, uz čvrsto uvjerenje da su vrijednosti koje uspostavljamo na temeljima naše državnosti istovremeno i univerzalne vrijednosti", rekla je Jahjaga.

Jahjaga je zahvalila posebno Sjedinjenim Američkim Državama na nesebičnoj podršci u jačanju kosovske državotvornosti.

"Vi ste nam vječiti prijatelji", rekla je Jahjaga i dodala da zahvalnost upućuje i državama Evropske unije.