Afera MOL: Ponovo na potjernici Interpola zbog podmićivanja Sanadera

U slučaju "Ina-MOL" Sanader je osuđen zbog primanja pet miliona eura mita od predsjednika uprave MOL-a, a tužilaštvo je u optužnici tvrdilo da je taj iznos dvostruko veći
0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.02.2015. 20:15h

Predsjednik uprave Mola Žolt Hernadi, koji je u Hrvatskoj optužen za podmićivanje bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera, ponovo je na interpolovoj crvenoj potjernici.

Na internet stranicama Interpola objavljeni su njegovi lični podaci i dvije fotografije, kao i da se traži zbog suđenja u Hrvatskoj.

Hrvatsko pravosuđe tereti Hernadija da je s deset miliona eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Sanadera da bi mađarska naftna kompanija dobila upravljačka prava u hrvatskoj Ini.

Hernadi je već bio na potjernici od oktobra 2013. do marta 2014. godine.

Hrvatski mediji navode da je potjernica privremeno bila povučena, jer se Hernadi žalio, pa je njegov slučaj prošao postupak revizije.

Bivši hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader u junu prošle godine je pravosnažno osuđen zbog ratnog profiterstva u slučaju "Hypo banka" i za primanja mita od predsjednika Uprave MOL-a Žolta Hernadija na osam i po godina zatvora.

U slučaju "Ina-MOL" Sanader je osuđen zbog primanja pet miliona eura mita od predsjednika uprave MOL-a, a tužilaštvo je u optužnici tvrdilo da je taj iznos dvostruko veći.

Mađarska je ranije odbila da Hernadiju uruči poziv hrvatskog pravosuđa za ispitivanje pravdajući to zaštitom nacionalnih interesa. Oni su takođe naveli da su obustavili istragu, jer je utvrđeno da šef uprave MOL nije učestvovao u navodnim nezakonitostima.

Hrvatska je početkom 2014. podnijela arbitražnu tužbu protiv MOL-a kojom je tražila da se proglase ništavnim izmjene ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju, jer smatraju da je Ina stavljena pod kontrolu MOL uz pomoć mita Sanaderu.

Takođe se traži i naknada štete nastale iz tih ugovora koje je sklopila Sanaderova vlada.

Već duže vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 odsto akcija Ine, i hrvatske Vlade, koja ima 44, 84 odsto i želi veći uticaj u upravljanju Inom.

Bonus video: