Milanović: Otpis duga građanima recept za novi početak

Vlada je sredinom januara usvojila sporazum o oprostu duga najsiromašnijima, koji duguju ukupno do 35.000 kuna (4.550 eura), a računi su im blokirani duže od godinu dana. Prema zvaničnim podacima, pravo na otpis ima oko 75.000 građana
55 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: BETAPHOTO
Zoran Milanović, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 11.02.2015. 15:42h

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je do sad oko 12.500 građana dobilo potvrdu za otpis duga u sklopu vladinih mjera pomoći najsiromašnijim građanima.

Vlada je sredinom januara usvojila sporazum o oprostu duga najsiromašnijima, koji duguju ukupno do 35.000 kuna (4.550 eura), a računi su im blokirani duže od godinu dana. Prema zvaničnim podacima, pravo na otpis ima oko 75.000 građana.

Sporazum se odnosi na dug prema teleoperaterima, bankama, javnim preduzećima, gradovima i Poreskoj upravi.

"To je nešto što Vlada nije mogla da donese pukom silom, zakonom, već samo dogovorom. Sve više jedinica lokalne samouprave pristupa sporazumu o otpisu duga", rekao je Milanović na sjednici Vlade.

On je ocijenio da vladina mjera "nije recept za ekonomski rast niti jedne države, ali jeste za novi početak građanima koji su se našli u blokadi".

Riječ je o jednokratnoj mjeri otpisa duga za one koji nemaju novca ni imovine da ga vrate.

Otpis duga je omogućen korisnicima socijalnih naknada i invalidnina, kao i građanima čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca ne prelaze 2.500 kuna (325 eura), odnosno za samca 1.250 kuna (162 eura).

Zahtjev za otpis duga mogu podnijeti samo oni čiji je račun blokiran duže od godinu i to do 30. septembra prošle godine.

Zbog neplaćanja računa, u Hrvatskoj su blokirani računi gotovo 320.000 građana.

Bonus video: