Beograd i Priština nastavljaju pregovore u Briselu

Nije poznato da li će predmet razgovora biti druge teme koje su aktuelne, ali nisu na dnevnom redu
1 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 09.02.2015. 08:13h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastaće se danas u Briselu sa premijerom Kosova Isom Mustafom i kosovskim ministrima kako bi nastavili dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U delegaciji Kosova biće i ministar spoljnih poslova Hašim Tači, ministar pravde Hajredin Kuči, ministar za evropske integracije Bekim Čolaku, ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni i ministarka zadužena za razgovore sa Srbijom Edita Tahiri.

Oni će razmotriti kako sprovesti dosad utanačene dogovore, a među glavnim temama su formiranje Zajednice srpskih opština i dovršetak dobrim dijelom usaglašenog mehanizma pravosuđa koji obezbjeđuje prava i interese Srba u sistemu Kosova, rekli su Beti evropski diplomatski izvori.

Nije poznato da li će predmet razgovora biti druge teme koje su aktuelne, ali nisu na dnevnom redu, poput vlasništva nad Kombinatom "Trepča" i smjenjivanja ministra za povratak i zajednice Kosova Aleksandra Jablanovića.

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je saopštila da poziva premijere Srbije i Kosova kao i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića, da u prvoj rundi pregovora poslije 31. marta prošle godine "razmjene mišljenja o daljoj normalizaciji odnosa".

Premijer Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija spremna za dijalog o Kombinatu "Trepča" i da će se u okviru dijaloga Beograd-Priština u Briselu razgovarati o tome.

Priština

Dačić je izjavio da će srpski tim u Briselu insistirati na pitanjima imovine, povratka interno raseljenih lica i položaja Srpske pravoslavne crkve.

Vlasti u Prištini nisu izrazile spremnost da kao temu dijaloga prihvate pitanje srpske imovine i Trepče, a i visoka predstavnica Mogerini je zatražila da se "ne zaoštrava pitanje Trepče".

Kosovske vlasti su nagovijestile da će tražiti razgovor o međunarodnom pozivnom telefonskom broju za Kosovo i formiranju Osnovnog suda na sjeveru pokrajine.

Bonus video: