Šest radnika iz Srbije poginulo u Rusiji

Uzrok požara se, kako navode mediji, još ne zna, ali se prema pisanju Blica, najvjerovatnije zapalila prostorija u kojima su zaposleni sušili odjeću
2 komentar(a)
Plamen, vatra, Foto: Shutterstock
Plamen, vatra, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.02.2015. 20:47h

Šest radnika iz Srbije poginulo je na sjeveru Rusije, u požaru koji je zahvatio gradilište na sibirskom polustrvu Jamal, rečeno je danas agencija Beta u srpskim diplomatskim krugovima u Rusiji.

U požaru su i povrijeđena tri radnika iz Srbije, izjavio je danas Agenciji Beta ambasador Srbije u Moskvi, Slavenko Terzić.

Kako je saopšteno Beti, podaci su preliminarni i dobijeni su iz ruskih izvora, a više detalja znaće se kasnije.

Srpski mediji su danas javili da je požar izbio sinoć, da je u njemu prema nezvaničnim podacima nastradalo osam osoba, a da je u trenutku izbijanja požara na gradilištu bio veliki broj radnika iz Srbije koji su otišli u Rusiju preko firme Velestroj.

Blic piše da je u požaru izgorio smještajni blok sa oko 80 soba, a radi se o montažnim barakama u kojima su spavali radnici iz Srbije, Kirgistana, Rusije i Bjelorusije.

Uzrok požara se, kako navode mediji, još ne zna, ali se prema pisanju Blica, najvjerovatnije zapalila prostorija u kojima su zaposleni sušili odjeću.

"Bezbjednosne procedure u kolektivnom smještaju se ne poštuju. U prostoriji od 12 kvadrata ponekad boravi po četiri ili čak šest radnika. Opasnost je još veća zbog činjenice da zaposleni, koji čitav dan provedu na temperaturama od 30 stepeni ispod nule, u barakama ne gase grijalice čak ni kada krenu na spavanje", kazao je za Blic radnik "Velestroja" koji je prošle godine boravio na jednom od gradilišta u Jamalskoj oblasti.

Desetine soba su potpuno izgorjele, pa su radnici ostali bez ličnih stvari, dokumenata i telefona. Porodice srpskih državljana i dalje pokušavaju da stupe u kontakt sa njima, a komunikacija Beograda i Jamala dodatno je otežana jer je u ovoj oblasti signal veoma slab.

Firma "Velestroj" godinama šalje zavarivače, bravare i radnike sličnih profila na rad u Rusiju. Obim posla je tokom posljednjih meseci znatno manji, usljed sankcija nametnutih zbog krize na istoku Ukrajine, prenosi N1.

Bonus video: