Srbija: Raste broj zaraženih HIV-om

Širenje HIV infekcije je neposredno povezano sa nizom faktora - od rizičnog/protektivnog ponašanja i obuhvata i efikasnosti preventivnih programa i aktivnosti do socioekonomske situacije i međusektorske saradnje, naveli su stručnjaci
51 pregleda 0 komentar(a)
HIV AIDS, Foto: Shutterstock.com
HIV AIDS, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.02.2015. 17:14h

U Srbiji raste broj osoba koje žive sa HIV virusom, a polovina novodijagnostikovanih, prema procjenama, otkrije infekciju u kasnom stadijumu, upozorili su stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Istraživački timovi pod rukovodstvom instituta sjutra će predstaviti javnosti rezultate ankete među grupama pod povećanim rizikom od HIV-a, kao i među osobama koje žive sa HIV-om.

"Riječ je o četvrtim nadzornim (bio)bihejvioralnim istraživanjima među šest populacija pod povećanim rizikom od HIV-a i među osobama koje žive sa HIV-om", saopštio je institut.

Ovakva istraživanja, koja se u Srbiji sprovode od 2008, značajna su zato što obezbjeđuju relevantne podatke za praćenje epidemioloških trendova kompleksne pojave kao što je HIV infekcija.

Širenje HIV infekcije je neposredno povezano sa nizom faktora - od rizičnog/protektivnog ponašanja i obuhvata i efikasnosti preventivnih programa i aktivnosti do socioekonomske situacije i međusektorske saradnje, naveli su stručnjaci.

Oni su ocijenili da podaci prikupljeni u istraživanju "pružaju solidnu bazu dokaza za kreiranje nacionalne i lokalne politike i prakse u oblasti HIV infekcije". Grupama stanovništva pod povećanim rizikom od HIV-a smatraju se "injektirajuci korisnici droga, osobe koje se bave seksualnim radom, muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, osobe na izdržavanju krivičnih sankcija".

Bonus video: