Šešelj: Presuda po tužbi Hrvatske za genocid kompromis

Kako je naveo, pravni tim koji je zastupao Srbiju u ovom predmetu postupao je "pametnije" nego stručnjaci koji su predstavljali Srbiju u tužbi Bosne i Hercegovine za genocid.
3 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 05.02.2015. 15:08h

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ocijenio je danas da je presuda Međunarodnog suda pravde po tužbi Hrvatske za genocid kompromisna, a da je najvažnija činjenica da je sud u Hagu definisao hrvatsku operaciju Oluja kao zločin protiv čovječnosti.

"Mi smo se pribojavali da bi odluka tog suda mogla biti na štetu Srba. Ključno je da je Srbija oslobođena optužbe za genocid a mi treba da forsiramo ono što je rečeno i u Hagu a to je da je 'Oluja' zločin protiv čovječnosti u kome je učestvovao cijeli državni vrh Hrvatske", rekao je Šešelj na konferenciji za novinare u sjedištu SRS-a u Zemunu.

Kako je naveo, pravni tim koji je zastupao Srbiju u ovom predmetu postupao je "pametnije" nego stručnjaci koji su predstavljali Srbiju u tužbi Bosne i Hercegovine za genocid.

Komentarišući pregovore Vlade Srbije i američke kompanije Esmark o privatizaciji smederevske "Željezare", lider radikala je ocijenio da je "režim Aleksandra Vučića pripremio teren za potencijalno najveću pljačku Srbije od 5. oktobra".

"Vlada Srbije je od početka namjeravala da predstavi Esmark kao spasioca srpske industrije čelika i da time odvrati konkurenciju. Pregovori o privatizaciji se vode u tajnosti, niko ne zna šta se priča na tim sastancima", kazao je Šešelj.

Prema njegovim riječima, "Esmark" bi na račun "Željezare" ili Vlade Srbije morao da uplati iznos od najmanje 13,3 milijarde dinara, što čini 80 odsto upisane vrijednosti smederevskog preduzeća ali to neće uraditi jer "nema bonitet".

"U suprotnom, tender se mora proglasiti ništavim jer bi to bila čista pljačka. Besmisleno je traženje garancija od Esmarka u iznosu od 15 miliona eura ako se zna da Željezara na svojim lagerima ima robu i sirovine vrijedne najmanje 19 miliona eura", kazao je predsjednik SRS-a.

Šešelj je na konferenciji optužio ministra zdravlja Zlatibora Lončara da je autoru izvještaja koji rangira evropske države po kvalitetu zdravstvenih usluga, Šveđaninu Arno Bombergu, "dao 100.000 eura kako bi Srbija napredovala na sljedećoj listi".

"Sporno je i to što je Lončar krajem 2012. godine, izabran za kliničkog asistenta iako mu nije prihvaćena tema doktorske disertacije. On nije izvršio nijednu transplantaciju jetre na Kliničkom centru iako se time hvali, već to rade ljekari iz Hrvatske kojima se te usluge isplaćuju u hiljadama eura u kešu", kazao je Šešelj.

On je dodao da je Lončar u okviru Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje "formirao svoju ekipu za nabavku ljekova koja sa predstavnicima farmaceutskih kompanija, uz ogromne provizije, dogovara koji će se ljekovi naći na listi Fonda".

Bonus video: