Nema više zastava ISIL u bosanskom selu: Mještani "nemaju veze sa tim"

Osim zastave, na kući i na pomoćnim objektima su istaknuta i druga obilježja Islamske države, prenio je portal Klix.ba
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2015. 16:21h

Na kućama u Gornjoj Maoči nema više zastava Islamske države, koje su se dan ranije pojavile, uz ostala obilježja te terorističke organizacije.

Novinari koji su ušli u to selo nisu zatekli istaknute zastave, objavio je "Dnevni avaz".

List prenosi i izjavu meštanina Edisa Bosnića, pripadnika selefijske zajednice u Gornjoj Maoči, koji je kazao da zastave IS koje su se dan ranije pojavile u tom selu nisu djelo te zajednice.

Objasnio je da su u selo došla "dvojica ljudi sa strane" koji su na napuštenu kuću istakli zastave i da zajednica kojoj on pripada nema ništa s tim djelom.

"Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), zajedno s drugim policijskim agencijama, preduzima aktivnosti u vezi s istaknutim zastavama ISIS-a u naselju Gornja Maoča, uz prethodno dogovorene mjere s Tužilaštvom BiH", kazala je Kristina Jozić za N1, portparolka SIPA-e.

Zastava Islamske država primijećena je na jednoj kući u selu Gornja Maoča, kod Srebrenika u Federaciji BiH, javila je sinoć FTV BiH.

Osim zastave, na kući i na pomoćnim objektima su istaknuta i druga obilježja Islamske države, prenio je portal Klix.ba.

Gornja Maoča, kako je od ranije poznato, smatra se za utočište radikalnih islamskih grupa, a njeni stanovnici skoro deceniju su pod istragom policijskih i obavještajnih agencija zbog sumnje da su povezani s terorizmom-

Obilježja koja podsjećaju na IS primijećena su i na nekim drugim objektima u ovom naselju.

Više muškaraca bilo je hapšeno zbog radikalnog islamizma u ovom selu, a neki ratuju u Siriji za ISIL.

U Gornjoj Maoči, 30-ak kilometara udaljenoj od granice BiH s Hrvatskom, živi 20-ak islamskih porodica koje su potpunosti odsječene od svijeta.

Na samom ulazu u selo danonoćno bdi policijska patrola koja legitimiše stanovnike, a ranije su mediji pisali da kad jednom uđete u ovo razrušeno selo, signal mobilne telefonije sasvim nestaje.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da u Bosni i Hercegovini postoje terorističke grupe i pojedinci koji su prijetnja bezbjednosti svih građana u BiH.

"Po posljednjim podacima koje imam, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je ušla u Gornju Maoču. Nadam se da nisu ušli tamo samo da bi skinuli zastavu IDIL-a, već da bi odgovorne uhapsili i odveli ih tamo gdje im je i mjesto - u zatvorsku ćeliju. To je jedini način da zaštite građane BiH od terorizma", kazao je Lukač novinarima u Banjaluci.

On je poručio MUP RS radi na kontroli pojedinaca i terorističkih grupa.

"Ne mogu i ne želim sada govoriti o imenima sela u kojima smo locirali vehabije, niti imenima onih koje pratimo. Sigurno je da nećemo dozvoliti da se desi nešto užasavajuće, poput ubistava", kazao je Lukač.

Partija demokratskog progresa (PDP) je ocijenila da isticanje zastave ISIL-a u Gornjoj Maoči kod Brčkog, gdje su nastanjene vehabije, pokazuje da ta teroristička organizacija ima svoje pristalice u BiH i da to treba da bude upozorenje vlastima zaduženim za borbu protiv terorizma.

"PDP najoštrije osuđuje isticanje zastava Islamske države u Gornjoj Maoči, jer se radi o jednoj od najbrutalnijih i najzvjerskijih terorističkih organizacija", navedeno je u saopštenju.

PDP je upozorila da javno iskazivanje podrške terorističkoj organizaciji, kao što je Islamska država, pogoršava ugled BiH, ocjenivši da je upravo zbog toga neophodno da se ovaj i slični incidenti istraže u potpunosti.

Galerija

Bonus video: