Vučić: Uklonite takse i nastavićemo dijalog, mi smo ispunili sve

Predsjednik Srbije je rekao da je suština da "neko urazumi" rukovodstvo u Prištini i ponovio da je Srbija uvijek bila za dijalog
793 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd nema nikakav uslov za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali da je veoma važno da se prvo stvari vrate u stanje prije uvođenja taksi na srpske proizvode.

"Nigdje u normalnom svijetu ne postoji da nekome uvodite takse i ograničavate protok robe. To se prosto ne dešava. Sklonite to kao prepreku i nastavićemo da razgovaramo. Pritom, ne zaboravljamo da ste imali jednu obavezu iz Briselskog dijaloga, a to je Zajednica srpskih opština. A vi niste ni zainteresovani za to. A mi smo ispunili sve. I dalje se toga pridržavamo, iako možemo u jednom danu, jednim klikom da se vratimo na pređašnje stanje", rekao je Vučić.

Nakon sastanka sa ambasadorima i šefom delegacije EU, Vučić je rekao da je suština da "neko urazumi" rukovodstvo u Prištini i ponovio da je Srbija uvijek bila za dijalog.

"Nas interesuje da nastavimo dijalog sa legitimnim i legalnim predstavnicima Albanaca. Da vidimo da li možemo da postignemo dogovor. Ali, što se pritiska tiče, EU je davala korektne izjave ali ja mislim da Albance zanima samo stav Amerike. Izvinjavam se EU. I hvala Vašingtonu što je izrazio jasan stav protiv taksi", rekao je Vučić.

Haradinaj: Takse neće biti ukinute do 2022. bez garancija o međusobnom priznanju

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da visoko cijeni Sjedinjenje Američke Države, ali i dodao da taksa koja je uvedena za proizvode iz Srbije i BiH neće biti ukinuta do 2022. ukoliko, kako je rekao, ne bude garancije za sporazum o međusobnom priznanju u odredjenom roku.

Poslije sjednice Vlade Kosova, Haradinaj je novinarima potvrdio da je preko ambasadora SAD u Prištini dobio zahtjev američke administracije za suspenziju taksi na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH. Po navodima medija, to je uslov za njegov odlazak na Molitveni doručak u Vašingtonu 7. februara.

Haradinaj je naveo i da SAD nisu orijentisane ka promjeni granica ili teritorija između Kosova i Srbije.

"Kosovo poštuje SAD, imamo direktnu komunikaciju sa administracijom predsjednika Donalda Trampa. Rekli su nam da ne budemo paranoični i da zbog pominjanja te teme blokiramo pozitivne opcije", kazao je kosovski premijer.

Govoreći o razlozima zbog kojih mu nije odobrena američka viza, Haradinaj je rekao da i pored toga što je dobio poziv da prisustvuje Molitvenom doručku, neće ići na taj događaj koji organizuje predsjednik SAD zbog klime koja je stvorena oko taksi.

On je ocijenio i da je "nemoguće" da bi SAD mogle da preduzmu mjere protiv dalje podrške Oružanim snagama Kosova.

Haradinaj je dodao da je opravdan zahtjev Socijaldemokratske partije Kosova za smjenu ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenada Rikala.

Bonus video: