Za žrtve kredita: Hrvati pale svijeće ispred banaka

Nakon paljenja svijeća ispred osam banaka, deveti vikend, 28. marta biće organizovano paljenje svijeća ispred Hrvatske narodne banke
1 komentar(a)
svijeća, Foto: Shutterstock.com
svijeća, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.02.2015. 10:14h

Udruženje Franak u Hrvatskoj počelo je akciju u kojoj će narednih osam vikenda za sve žrtve kredita paliti svijeće ispred banaka u svim hrvatskim gradovima.

Akcija je počela ispred Erste banke, a narednih osam vikenda svijeće će paliti i ispred ostalih banaka koje su tužili u kolektivnom procesu.

Udruženje Franak pozvalo je članove, dužnike i sve građane da se svakog vikenda odazovu akciji, prenose hrvatski mediji.

Nakon paljenja svijeća ispred osam banaka, deveti vikend, 28. marta biće organizovano paljenje svijeća ispred Hrvatske narodne banke.

Udruženje Franak je Ministarstvu finansija uputilo otvoreno pismo u kojem izražava nezadovoljstvo upornim izbjegavanjem zajedničkih sastanaka svih strana u krizi sa švajcarskim frankom.

Ovo udruženje tvrdi da neki njeni članovi navode da se pojedine banke ne pridržavaju Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Udruženje, između ostalog, traži angažovanje nezavisne strane i domaće ekonomske stručnjake i istražitelje koji će istražiti tok novca u sve okolnosti u vezi sa tim problemom.

Među zahtjevima je i da ovo udruženje, koje se bavi zaštitom prava potrošača usluga kreditnih i finansijskih institucija, formalno bude uključeno u radnu grupu za donošenje dugoročnih mjera.

Bonus video: