Oficiri Vojske RS osuđeni za genocid u Srebrenici

122 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2015. 12:37h

Žalbeno vijeće Haškog tribunala pravosnažno je na doživotni zatvor osudilo oficire Vojske Republike Srpske Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu, proglasivši ih krivim za genocid nad Muslimanima u Srebrenici u ljeto 1995.

To je prva pravosnažna presuda oficirima VRS za počinjenje genocida u Srebrenici u istoriji suda u Hagu. Do sada je na 35 godina zatvora bio pravosnažno osuđen general VRS Radislav Krstić, ali za pomaganje i podržavanje tog genocida.

Popović (57) je 1995. načelnik za bezbjednost Drinskog korpusa VRS, a Beara (75) je istu dužnost obavljao u Glavnom štabu te vojske. Na doživotni zatvor, Tribunal ih je prvostepeno osudio 2010.

Po danas potvrđenoj presudi, Popović i Beara su, sa drugim učesnicima u udružzenom zločinačkom poduhvatu, među kojima su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, dijelili "genocidnu namjeru" da unište zarobljene srebreničke Muslimane kao etničku grupu.

Kao protagonisti zločinačkog poduhvata, Popović i Beara tu namjeru sproveli su, od 11. do 23. jula 1995, na više lokacija u okolini Zvornika, kroz operaciju organizovanog strijeljanja hiljada zarobljenih Muslimana, koju su, kako je presudio Tribunal, "koordinisali".

Ljubiša Beara

Tribunal je, danas potvrđenom, prvostepenom presudom Popoviću i Beari utvrdio da su snage bosanskih Srba, u danima pošto su 11. jula 1995. zauzele Srebrenicu, tada zonu pod zaštitom UN, ubile "najmanje 5.336 identifikovanih osoba", kao i da bi broj žrtava, na osnovu predočenih dokaza, mogao porasti do 7.826.

Žalbe Popovića i Beare na tako utvrđen broj žrtava, apelaciono vijeće Tribunala odbacilo je kao neosnovane. Odbačene su i gotovo sve žalbe optuženih po drugim osnovama.

U jesen 2013, na haškom procesu Ratku Mladiću, komandantu VRS takođe optuženom za srebrenički genocid, vještak tužilaštva za demografiju Eva Tabo (Ewa Tabeau) precizirala da je, do jula te godine, bilo identifikovano 6.745 žrtava ekshumiranih iz masovnih grobnica povezanih sa padom Srebrenice u julu 1995.

Popović i Beara osuđeni i za prisilno premještanje nekoliko desetina hiljada žena, djece i staraca iz Srebrenice, po padu enklave, ka i za niz drugih krivičnih djela okvalifikovanih kao zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Drago Nikolić

Žalbeno vijeće Tribunala danas je potvrdilo i prvostepenu presudu bezbjednosnom oficiru Zvorničke brigade VRS Dragu Nikoliću, pravosnažno ga osudivši na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebenici.

Komandantu Zvorničke brigade VRS Vinku Pandureviću (55), žalbeno vijeće je danas potvrdilo zatvorska kazna od 13 godina zbog pomaganja i podržavanja ubistva, progona i prisilnog premještanja muslimanskog stanovništva. Pandurević je dvije trećine te kazne već izdržao i moći će da zatraži prijevremeno oslobađanje.

Vinko Pandurević

Generalu Radivoju Miletiću (67), koji je bio pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića, žalba je djelimično usvojena, zbog čega mu je pravosnažna kazna smanjena sa 19 na 18 godina zatvora.

Radivoje Miletić

Proglašen je krivim za ubistva, progon i prisilno premještanje iz Srebrenice i Žepe u julu 1995. Svi danas pravosnažno osuđeni dobrovoljno su se predali Tribunalu 2005. godine, osim Beare koji je bio uhapšen u Srbiji 2004.

Bivši komandant specijalne policijske jedinice Ljubomiru Borovčanin (56) nije se žalio na prvostepenu presudu od 17 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistava, istrebljenja i progona. On trenutno izdržava kaznu u Danskoj.

Generalu Milanu Gveru, pomoćniku generala Mladića, bila je izrečena prvostepena kazna od pet godina zatvora zbog progona Muslimana iz Srebrenice i Žepe. General Gvero umro je na privremenoj slobodi u Srbiji.

Za genocid u Srebrenici, u odvojenom procesu, nepravosnažno je osuđen na doživotni zatvor general Zdravko Tolimir, pomoćnik komandanta VRS za bezbjednosno-obavještajne poslove, Tolimir očekuje pravosnažnu presudu, poslije uložene žalbe.

Prvostepenu presudu po optužnici za genocid u Srebrenici očekuje i bivši predsjednik RS Radovan Karadžić, a suđenje Mladiću, po istoj optužnici je u toku.

Galerija

Bonus video: