Predsjednistvo BiH potpisalo izjavu o evropskoj opredijeljenost

U kasnijoj fazi, dodaje se u dokumentu, posebna pažnja biće usmjerena na sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" kako bi se zakonskim putem omogućilo manjinskim narodima da se kandiduju za visoke pozicije u vlasti u BiH
0 komentar(a)
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.01.2015. 19:56h

Članovi Predsjedništva BiH danas su usvojili izjavu o neophodnim reformama i evropskoj opredijeljenosti, koja je u skladu sa zahtjevima britansko-njemačke inicijative o napretku BiH ka Evropskoj uniji.

Izjavu su danas u Sarajevu potpisali članovi Predsjedništva Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Njemačke predložili su u novembru članicama EU novi pristup prema BiH, a od političara su zatražili da se pismenom izjavom obavežu na sprovođenje institucionalnih reformi na svim nivoima države, da s Evropskom unijom dogovore i provedu mapu puta za široki plan ekonomskih i socijalnih reformi.

Članovi Predsjedništva BiH u izjavi pozdravljaju "obnovljeni pristup Evropske unije prema BiH, u skladu sa zaključcima Savjeta za spoljne poslove Evropske unije od 15. decembra 2014. godine".

"Institucije vlasti u BiH sprovešće sve reforme neophodne da bi se uspostavila institucionalna funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti i omogućilo da se BiH pripremi za buduće članstvo u EU", naveli su članovi Predsjedništva BiH.

U izjavi se navodi da će "institucije na svim nivoima vlasti u BiH, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, u svoje programe rada uključiti reforme neophodne za napredak BiH u procesu pridruživanja EU".

"U što kraćem roku biće uspostavljen, efikasan i efektivan Mehanizam koordinacije institucija svih nivoa vlasti u BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji", navodi se u izjavi.

Dodaje se da će institucije sačiniti i sprovesti program mjerljivih inicijalnih reformskih mjera, uključujući ekonomske i socijalne mjere, mjere za izgradnju funkcionalne tržišne ekonomije, jačanje vladavine prava, ubrzanje procesa pomirenja i mjere za jačanje administrativne sposobnosti, unapređenje funkcionalnosti i povećanje efikasnosti institucija na svim nivoima vlasti za preuzimanje i sprovođenje pravne tekovine EU.

Cilj navedenih reformi je, između ostalog, rast zapošljavanja u BiH, zaustavljanje negativnih ekonomskih trendova, pokretanje procesa rehabilitacije i modernizacije ekonomije, poboljšanje poslovne klime, poštovanje vladavine prava, reforma javne uprave.

"Konkretne mjere će biti sačinjene i provedene u dogovoru i saradnji sa ekonomsko-socijalnim partnerima, civilnim društvom, Evropskom unijom i međunarodnim finansijskim institucijama", navodi se u izjavi.

U kasnijoj fazi, dodaje se u dokumentu, posebna pažnja biće usmjerena na sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" kako bi se zakonskim putem omogućilo manjinskim narodima da se kandiduju za visoke pozicije u vlasti u BiH.

Bonus video: