RS: Za prekršaje na društvenim mrežama može se i u zatvor

Predviđene su novčane kazne do 1.700 maraka (oko 850 eura),pa čak i kazna zatvora
73 pregleda 1 komentar(a)
Facebook, Foto: Shutterstock
Facebook, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.01.2015. 17:39h

Vlada Republike Srpske predložila je novi Zakon o javnom redu i miru kojim je predviđeno i kažnjavanje prekršaja na društvenim mrežama, objavio je banjalučki poslovni portal Capital.ba.

Novim predlogom Zakona o javnom redu i miru se definicija pojma "javno mjesto" proširuje i na internet, odnosno društvene mreže, za čije kršenje su predviđene novčane kazne do 1.700 maraka (oko 850 eura),pa čak i kazna zatvora, navodi se u tekstu.

"U odnosu na važeći Zakon o javnom redu i miru, proširuje se definicija pojma javno mjesto, imajući u vidu, prvenstveno, društvene mreže preko kojih se vrše organizovanja određenih prekršaja javnog reda i mira, a veza se nalazi u mjestu na kojem je nastupila posljedica", navodi se u obrazloženju predloženog zakona, koji bi parlament RS trebalo da razmatra na sjednici 3. februara.

Capital.ba navodi da je predlog zakona upućen u proceduru, iako i sam predlagač, Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, priznaje da nije dobilo odobrenje da je predlog u skladu s evropskim propisima.

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju je u izjavi o usklađenosti predloga zakona s propisima EU navelo: "Neprimjenjivo".

Bonus video: