SRBIJA DO KRAJA GODINE U EVROAZIJSKOJ UNIJI?

Putin danas u jednodnevnoj posjeti Srbiji: Poručiće da Zapad destabiliše Balkan

Rusija ne primorava Srbiju da bira između nje i EU
5740 pregleda 26 komentar(a)
Srbija priprema herojski doček za Putina, Foto: Beta/AP
Srbija priprema herojski doček za Putina, Foto: Beta/AP

Ruski predsjednik će današnju posjetu Srbiji iskoristiti da naglasi bliske veze između ove dvije zemlje u trenutku kada se, kako ocjenjuje „Fajnenšl tajms“ pogoršavaju odnosi Beograda sa zapadnom Evropom. Vladimir Putin će uputiti poruku da su SAD i druge zapadne zemlje „destabilizujuće“ snage koje pokušavaju da „ojačaju svoju dominaciju na Balkanu“, navodi list.

Ranije juče, Putin je u zajedničkom intervjuu za „Novosti“ i „Politiku“ kazao da su u toku pregovori da Srbija do kraja godine uđe u Evroazijsku ekonomsku uniju i dodao da „za razliku od zapadnih partnera“, Rusija ne primorava Srbiju da bira između nje i EU. On je kritikovao Zapad tvrdeći da po svaku cijenu pokušava da uvuče Balkan u svoju orbitu i istakao da je Crna Gora 2017. ugurana u NATO bez referenduma i „uprkos stavu polovine stanovništva“.

„Uplašili su se referenduma po tom pitanju, i kao rezultat, zemlja prolazi kroz period političke nestabilnosti“. Takođe je kazao da se i u Makedoniji forsira učlanjenje u NATO i u tom procesu „ignoriše volja građana“.

U međuvremenu, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov optužio je EU da ima „kolonijalni stav“ prema Srbiji, kao i da je tretman Srbije u EU „omalovažavajući“ prema Rusiji i uporedio to sa odnosima EU prema Ukrajini prije ruske aneksije Krima, navodi FT. Tokom jednodnevne posjete Beogradu, Putin će predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručiti orden Aleksandra Nevskog za „veliki lični doprinos razvoju saradnje sa Ruskom Federacijom“. Orden je ranije dodjeljivan liderima bliskih ruskih saveznica, poput Bjelorusije, Kazahstana i Tadžikistana.

Vučić je za rusku novinsku agenciju TASS kazao da je njegov otac „zaplakao“ kada je čuo za tu počast.